|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 24.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. mája 2012
Majstri sveta halušky navarili a zjedli za 15 minút
TERCHOVÁ 26. mája (WEBNOVINY) – Svetové slovenské bryndzové halušky prilákali do Terchovej vyše štyritisíc ľudí, čerství majstri sveta ich navarili a zjedli za 14 minút a 56 sekúnd. „Tento rok sa mi zdá, že sa ...
Zdieľať
TERCHOVÁ 26. mája (WEBNOVINY) – Svetové slovenské bryndzové halušky prilákali do Terchovej vyše štyritisíc ľudí, čerství majstri sveta ich navarili a zjedli za 14 minút a 56 sekúnd.
„Tento rok sa mi zdá, že sa súťažiaci oproti vlaňajšku veľmi poučili, halušky boli dobre navarené. Jedine, čo zase spravili takú menšiu chybu, niektorým družstvám prihoreli škvarky a bohužiaľ stalo sa aj to, že dve družstvá sme museli diskvalifikovať pre poranené prsty. Prvé bolo družstvo Kamzík Bratislava, halušky uvarili za deväť minút a 57 sekúnd, zjedli za dve minúty a 18 sekúnd a trestných bodov mali za 160 sekúnd,“ povedal riaditeľ pretekov Milan Holák.
Pravé slovenské bryndzové halušky prišli na 18. svetový šampionát do Jánošíkovho rodiska navariť aj Maďari či Chorváti, povzbudiť ich prišli ľudia zo všetkých kútov Slovenska. Organizátori šampionátu vychytali vlaňajšie chyby a na tisícky divákov sa pripravili. Zlý výhľad a tlačenicu okolo súťažných boxov vyriešili odstránením oplotenia a priamym prenosom celého diania na veľkoplošnú obrazovku.
O titul svetových šampiónov sa popasovalo 32 družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navaril, ostatní udržiavali oheň, poriadok a pripravovali škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musel kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek.
Rozhodcovskí fajnšmekri okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovali aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek.
Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 51 sekúnd. Haluškový šampionát sa postupne vypracoval z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom v Tureckej až na populárne medzinárodné podujatie.
Minulý rok sa Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vynútene presťahovali z Tureckej do Terchovej, pretože starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna.
„Tento rok sa mi zdá, že sa súťažiaci oproti vlaňajšku veľmi poučili, halušky boli dobre navarené. Jedine, čo zase spravili takú menšiu chybu, niektorým družstvám prihoreli škvarky a bohužiaľ stalo sa aj to, že dve družstvá sme museli diskvalifikovať pre poranené prsty. Prvé bolo družstvo Kamzík Bratislava, halušky uvarili za deväť minút a 57 sekúnd, zjedli za dve minúty a 18 sekúnd a trestných bodov mali za 160 sekúnd,“ povedal riaditeľ pretekov Milan Holák.
Pravé slovenské bryndzové halušky prišli na 18. svetový šampionát do Jánošíkovho rodiska navariť aj Maďari či Chorváti, povzbudiť ich prišli ľudia zo všetkých kútov Slovenska. Organizátori šampionátu vychytali vlaňajšie chyby a na tisícky divákov sa pripravili. Zlý výhľad a tlačenicu okolo súťažných boxov vyriešili odstránením oplotenia a priamym prenosom celého diania na veľkoplošnú obrazovku.
O titul svetových šampiónov sa popasovalo 32 družstiev. Jeden zo štvorčlenného tímu halušky navaril, ostatní udržiavali oheň, poriadok a pripravovali škvarky. Z dvoch kilogramov zemiakov musel kuchár pripraviť 3,5 kila chutných bryndzových halušiek.
Rozhodcovskí fajnšmekri okrem rýchlosti prípravy a chute halušiek bodovali aj čistotu pracovného priestoru, prípadné poranenia pri strúhaní zemiakov či dodržanie váhy hotových halušiek.
Časový rekord drží ešte od roku 1999 tím Myšiak, ktorý navaril 4,5 kila halušiek za 8 minút a 51 sekúnd. Haluškový šampionát sa postupne vypracoval z dedinskej súťaže založenej miestnym krčmárom v Tureckej až na populárne medzinárodné podujatie.
Minulý rok sa Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek vynútene presťahovali z Tureckej do Terchovej, pretože starostovi a poslancom stredoslovenskej obce Turecká podľa organizátorov nevyhovoval tradičný termín na prelome mája a júna.