|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
19. marca 2019
M. Šolty: Delaktózované mliečne výrobky sa vyrábajú pridaním laktázy
Delaktózované výrobky sa vyrábajú z čerstvého kravského mlieka pridaním enzýmu laktáza, ktorý rozkladá laktózu na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Bratislava 19. marca (TASR) - Delaktózované výrobky sa vyrábajú z čerstvého kravského mlieka pridaním enzýmu laktáza, ktorý rozkladá laktózu na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy cukrov. Uviedol to v Bratislave na stretnutí s novinármi generálny riaditeľ spoločnosti Levické mliekarne Marián Šolty. Zdôraznil, že "delakto" nepredstavuje ochudobnenie mliečneho výrobku. "Konzumáciou delaktózovaného mlieka a mliečnych výrobkov spotrebiteľ neprichádza o benefity z produktov vyrobených z kravského mlieka. Všetky dôležité živiny v ňom zostávajú. Ich chuť je iba jemne sladšia oproti tým
'mliečnym', ktoré si pre zdravotné ťažkosti nemôže človek dopriať. Do výrobkov sa v procese výroby pridáva enzým laktáza, ktorý štiepi laktózu na jednoduchšie cukry. Stanú sa tak ľahšie stráviteľnými a sú vhodné na konzumáciu aj pre ľudí s intoleranciou laktózy," priblížil.
Ak tráviace problémy komplikujú život iba jednému členovi domácnosti, nie je podľa neho preto dôvod, aby domácnosť kupovala mlieko a mliečne výrobky "dvojmo".
Poznamenal, že intoleranciou laktózy trpí podľa dostupných údajov každý piaty až šiesty človek, predstavuje to asi 20 % populácie, čo nie je zanedbateľné číslo. Bezprostredne po konzumácii mliečnych výrobkov pociťujú ľudia kŕče, bolesti brucha, škála prejavov je rôznorodá a môže byť individuálna. Na vine je buď úplná absencia alebo nedostatočná aktivita enzýmu laktáza, ktorého úlohou je štiepenie mliečneho cukru – laktózy.
Upozornil, že aj s pribúdajúcim vekom klesá schopnosť tráviaceho traktu "popasovať" sa s laktózou, lebo aktivita enzýmu prirodzene klesá. Nie je preto neobvyklé, že sa tráviace problémy objavia u ľudí až vo vyššom veku. "Laktózová intolerancia pritom nie je to isté ako alergia na bielkovinu kravského mlieka, ktorou podľa štatistík trpia maximálne 3 % populácie. Intoleranciu nesprevádzajú také búrlivé reakcie, aké sú pozorovateľné pri alergii," dodal.
Levické mliekarne so sídlom v Leviciach vznikli v januári 1953 ako národný podnik. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva v priemere 200 ľudí a radí sa medzi najvýraznejšie podnikateľské subjekty regiónu Levice. Denne spracuje 110.000 až 150.000 litrov mlieka, od stálych, hlavne regionálnych dodávateľov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR