![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
06. marca 2019
M. Feik: Bezpečnosť a kvalitu potravín máme pod kontrolou
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR víta poslaneckú novelu z dielne poslankyne Evy Antošovej (SNS), ktorá má zaviesť povinnosť uvádzať na jedálnych ...
Zdieľať

Agrorezort podľa neho dlhodobo upozorňuje, že nie je jedno, odkiaľ potraviny pochádzajú. Slovensko sa vďaka prísnej veterinárnej a potravinovej kontrole vyhýba potravinovým škandálom.
"Bezpečnosť a kvalitu potravín máme kompletne pod kontrolou na všetkých úrovniach - od farmy až na stôl. Zdôrazňujeme tiež, že z čím väčšej diaľky potraviny cestujú, tým väčšiu uhlíkovú stopu zanechávajú. Podpora lokálnych potravín je aj v záujme spotrebiteľov, pretože sú čerstvejšie, nemusia obsahovať zbytočné konzervanty, farbivá či iné umelé prísady. V prípade mäsa je tiež podstatný rozdiel medzi chladeným a mrazeným," zdôraznil Feik.
Upozornil, že podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre MPRV SR vypracovala Agentúra A.K.O., je krajina pôvodu mäsa dôležitá pre 57,3 % spotrebiteľov, čo je úplne najviac spomedzi všetkých druhov potravín. Až 42,1 % respondentov uvádza ako dôvod preferencie slovenských potravín prísnejšiu kontrolu potravín (42,1 %) a čerstvosť (39 %).
"Ak bude na jedálnom lístku uvedená krajina pôvodu mäsa, predpokladáme, že sa spotrebiteľ bude viac orientovať na mäso s krajinou pôvodu Slovensko," dodal Feik.
Koaličná strana SNS plánuje na najbližšiu schôdzu parlamentu, ktorá sa začne 26. marca, predložiť päť noviel zákonov, ktoré majú byť v prospech občanov. Chce navrhnúť zníženie viacerých daní či zaviesť povinnosť uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR