|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
13. augusta 2013
Ľudia v ČR a SR šetria, každý druhý Čech si do práce nosí obedy z domu
Ilustračná snímka
Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/Bohdan Kočák
Praha 13. augusta (TASR) - Ľudia sa snažia čo najviac ušetriť na jedle. Až polovica Čechov si preto nosí do zamestnania obedy z domu, na Slovensku si do práce uvarí obed dokonca deväť ľudí z desiatich. V závodnej jedálni sa v Česku stravuje každý piaty, na Slovensku len každý dvadsiaty človek. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz, ktorý citoval údaje z prieskumu spoločnosti Profesia. Kým v ČR chodí na obed do reštaurácií 13 percent ľudí, na Slovensku je to len päť percent. Nový trend donáškových služieb sa v ankete výrazne neprejavil: takto sa stravujú len štyri percentá Čechov a jedno percento Slovákov. Prekvapujúcim zistením bolo, že každý piaty Čech pravidelne neobeduje. Na Slovensku dbajú o svoju životosprávu oveľa viac, pravidelne tu nejedia len dve percentá respondentov.
Podľa lekárov životný štýl ovplyvňuje zdravie z 50 percent, pravidelné a zdravé stravovanie patrí k základom zachovania zdravia.
Prežívame časy, keď treba podávať čoraz väčší výkon a zároveň zamestnanci aj celé firmy často pracujú v neistote. Z týchto dôvodov sa ľudia snažia šetriť na obedoch čas aj financie. Zamestnanci tiež často nestihnú zájsť na obed a tak je pre nich domáca strava výhodná, uviedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.
Keď ľudia pracujú bez prestávok, výkonnosť klesá
Podľa odborníkov na hygienu práce však "jedlo za pochodu" nie je optimálnym riešením nielen zo zdravotného hľadiska. Keď ľudia pracujú bez prestávok, výkonnosť klesá. Okrem toho stres pôsobí ako spúšťač celého radu závažných chorôb, citovali expertov Novinky.cz.
Ľudia si nosia jedlo z domu aj preto, že v mnohých firmách zaniklo výhodné závodné stravovanie. Zamestnávatelia totiž chceli znížiť náklady a tak zrušili závodné jedálne. Z ankety na Profesia.cz vyplynulo, že 53 percent zamestnávateľov poskytuje zamestnancom stravné lístky. Každý desiaty ponúka stravovanie v závodnej jedálni. Dve pätiny zamestnávateľov priznali, že žiadny benefit týkajúci sa stravovania neposkytujú.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR