|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 21.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Bohdan
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
03. augusta 2022
Ľudia sa pracovať do gastrosektora a cestovného ruchu nehrnú, stále chýba vyše 2-tisíc zamestnancov
Zamestnávatelia v gastronómii začiatkom augusta potrebovali obsadiť 1 700 voľných pracovných miest a v sektore ubytovania a cestovného ruchu ďalších päťsto. Najviac ponúk v týchto dvoch sektoroch je v ...
Zdieľať
3.8.2022 (Webnoviny.sk) - Zamestnávatelia v gastronómii začiatkom augusta potrebovali obsadiť 1 700 voľných pracovných miest a v sektore ubytovania a cestovného ruchu ďalších päťsto. Najviac ponúk v týchto dvoch sektoroch je v Bratislavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji, prevažujú plné úväzky na neurčitý čas alebo určitú dobu a dohody.
Ako v stredu informoval projektový manažér pracovno-poradenského portálu Internetový sprievodca trhom práce (ISTP) Pavol Hudec, najväčší záujem je o čašníkov a someliérov (700), kuchárov a šéfkuchárov (615), pomocníkov v kuchyni (260) a hotelových recepčných (130). Zo všetkých ponúk je 52 % vhodných aj pre absolventov, v 30 % prípadov sa vyžaduje angličtina.
Od začiatku tohto roka zamestnávatelia na uvedenom portáli inzerovali takmer šesťtisíc nových voľných pracovných miest v gastronómii a dvetisíc v ubytovacích zariadeniach a cestovnom ruchu.
„Reštaurácie, letné prevádzky a ubytovacie zariadenia zažívajú počas sezóny zvýšený nápor, čo si vyžaduje dostatočné personálne kapacity. V priebehu letných mesiacov sa darí časť týchto voľných miest obsadiť brigádnikmi, na niektoré pracovné miesta nastúpili aj uchádzači z Ukrajiny,“ uviedol Hudec.
Z prieskumu na portáli na vzorke 4 200 ukrajinských uchádzačov o prácu vyplýva, že 23 % z nich by chcelo na Slovensku pracovať v gastronómii a 17 % v cestovnom ruchu.
Priemerná základná zložka mzdy v hrubom (bez príplatkov a bonusov) v inzerátoch so slovenským miestom výkonu práce v oblastiach gastronómia, ubytovanie a cestovný ruch dosahuje na portáli ISTP 940 eur (5,10 eura za hodinu).
Inzeráty na kratší pracovný čas ponúkajú priemerne 459 eur, pri dohodách o pracovnej činnosti a vykonaní práce 860 eur (4,50 eur za hodinu). Absolventi si zarobia priemerne 902 eur na plný úväzok. Najvyššie nástupné základné platy v spomínaných oblastiach sú v Žilinskom kraji (995 eur), najnižšie v Nitrianskom kraji (842 eur).
Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily rieši aj Sektorová rada pre obchod, marketing, gastronómiu a cestovný ruch pod vedením Mareka Harbuľáka, prezidenta Zväzu cestovného ruchu SR. Za kľúčové považuje podporu kvalitného stredného odborného vzdelávania na báze inovácií, ktoré sektor výrazne ovplyvňujú a menia.
Portál ISTP aktuálne eviduje celkovo 27-tisíc voľných pracovných miest, najviac v oblastiach strojárstvo, vrátane výroby motorových vozidiel (7 300), technické a manuálne prierezové zamestnania (3 600) a stavebníctvo (2 800). Sektor gastronómie je podľa pracovných ponúk na šiestom mieste.
Zdroj: Webnoviny.sk - Ľudia sa pracovať do gastrosektora a cestovného ruchu nehrnú, stále chýba vyše 2-tisíc zamestnancov © SITA Všetky práva vyhradené.
Ako v stredu informoval projektový manažér pracovno-poradenského portálu Internetový sprievodca trhom práce (ISTP) Pavol Hudec, najväčší záujem je o čašníkov a someliérov (700), kuchárov a šéfkuchárov (615), pomocníkov v kuchyni (260) a hotelových recepčných (130). Zo všetkých ponúk je 52 % vhodných aj pre absolventov, v 30 % prípadov sa vyžaduje angličtina.
Zamestnali aj Ukrajincov
Od začiatku tohto roka zamestnávatelia na uvedenom portáli inzerovali takmer šesťtisíc nových voľných pracovných miest v gastronómii a dvetisíc v ubytovacích zariadeniach a cestovnom ruchu.
„Reštaurácie, letné prevádzky a ubytovacie zariadenia zažívajú počas sezóny zvýšený nápor, čo si vyžaduje dostatočné personálne kapacity. V priebehu letných mesiacov sa darí časť týchto voľných miest obsadiť brigádnikmi, na niektoré pracovné miesta nastúpili aj uchádzači z Ukrajiny,“ uviedol Hudec.
Z prieskumu na portáli na vzorke 4 200 ukrajinských uchádzačov o prácu vyplýva, že 23 % z nich by chcelo na Slovensku pracovať v gastronómii a 17 % v cestovnom ruchu.
Najnižšie platy má Nitriansky kraj
Priemerná základná zložka mzdy v hrubom (bez príplatkov a bonusov) v inzerátoch so slovenským miestom výkonu práce v oblastiach gastronómia, ubytovanie a cestovný ruch dosahuje na portáli ISTP 940 eur (5,10 eura za hodinu).
Inzeráty na kratší pracovný čas ponúkajú priemerne 459 eur, pri dohodách o pracovnej činnosti a vykonaní práce 860 eur (4,50 eur za hodinu). Absolventi si zarobia priemerne 902 eur na plný úväzok. Najvyššie nástupné základné platy v spomínaných oblastiach sú v Žilinskom kraji (995 eur), najnižšie v Nitrianskom kraji (842 eur).
Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily rieši aj Sektorová rada pre obchod, marketing, gastronómiu a cestovný ruch pod vedením Mareka Harbuľáka, prezidenta Zväzu cestovného ruchu SR. Za kľúčové považuje podporu kvalitného stredného odborného vzdelávania na báze inovácií, ktoré sektor výrazne ovplyvňujú a menia.
Portál ISTP aktuálne eviduje celkovo 27-tisíc voľných pracovných miest, najviac v oblastiach strojárstvo, vrátane výroby motorových vozidiel (7 300), technické a manuálne prierezové zamestnania (3 600) a stavebníctvo (2 800). Sektor gastronómie je podľa pracovných ponúk na šiestom mieste.
Zdroj: Webnoviny.sk - Ľudia sa pracovať do gastrosektora a cestovného ruchu nehrnú, stále chýba vyše 2-tisíc zamestnancov © SITA Všetky práva vyhradené.
<< predchádzajúci článok
Eurokomisia hodnotila stav právneho štátu a nastavila Slovensku zrkadlo, musíme sa zlepšiť v ôsmich ukazovateľoch
Eurokomisia hodnotila stav právneho štátu a nastavila Slovensku zrkadlo, musíme sa zlepšiť v ôsmich ukazovateľoch