|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
08. septembra 2009
Ľudia s intoleranciou laktózy si môžu dovoliť aj čokoládu
Ľudia s intoleranciou laktózy si môžu dovoliť aj čokoládu. Tá v primeraných dávkach prospieva organizmu, znižuje krvný tlak, priaznivo pôsobí na psychiku. "V princípe platí, že čokoláda s ...
Zdieľať
BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) - Ľudia s intoleranciou laktózy si môžu dovoliť aj čokoládu. Tá v primeraných dávkach prospieva organizmu, znižuje krvný tlak, priaznivo pôsobí na psychiku. "V princípe platí, že čokoláda s vysokým obsahom prášku z pomletých kakaových zŕn, teda tmavá, horká čokoláda pre nich nepredstavuje riziko,“ povedal predseda združenia Intolerancia laktózy Rastislav Stolárik. Problém nastáva, keď si chcú dopriať sladkú čokoládu. Na jej dochutenie sa totiž najčastejšie používa mliečny cukor, ktorý ich telo nevie stráviť a spôsobuje im nadúvanie, tráviace ťažkosti či hnačky. Sladkej čokolády sa ťažko zriekajú najmä deti, ktorým horká ako náhrada nepostačí. "Riešením je používať enzým laktáza vo forme výživového doplnku, ktorý sa už dá bežne kúpiť v našich lekárňach. Po použití tabletky môžeme my, laktózovo intolerantní, bez obáv jesť aj potraviny s obsahom mliečneho cukru, napríklad aj sladkú čokoládu," dodal Stolárik.
Pri intolerancii laktózy ľudské telo neprodukuje v dostatočnom množstve enzým laktáza a preto nemôže štiepiť laktózu. Je to zložený mliečny cukor, ktorý ľuďom spôsobuje ťažkosti, ak sa dostane do hrubého čreva. Intolerancia laktózy a alergia na mlieko však nie je to isté.
Diagnostika intolerancie laktózy sa robí analýzou dychu alebo krvi, je však možné zistiť ju aj domácim testom. Najskôr by mal človek na niekoľko dní vylúčiť zo stravy mlieko i mliečne jedlá a potom vypiť tri až štyri decilitre mlieka. Ak sa do dvoch hodín prejaví niektorý z príznakov intolerancie laktózy ako hnačky, bolesti brucha alebo nadúvanie, je veľmi pravdepodobné, že trpí neznášanlivosťou mliečneho cukru.
Ľudia s intoleranciou laktózy nemusia zo svojej stravy vylúčiť mliečne výrobky. Môžu ich konzumovať s inou potravou či po inom jedle, alebo môžu rozložiť mliečne jedlá do viacerých menších dávok tak, aby nepresiahli svoj prah tolerancie. Rovnako je možné užiť s mliečnym jedlom tabletky s obsahom laktázy, ktorá pomáha pri rozklade mliečneho cukru. Vhodné je tiež konzumovať výrobky, ktoré prešli fermentáciou a majú znížený obsah laktózy.
Informácie agentúre SITA poskytol PR manažér Združenia pre osvetu intolerancie laktózy Slavomír Benko.
SITA
Pri intolerancii laktózy ľudské telo neprodukuje v dostatočnom množstve enzým laktáza a preto nemôže štiepiť laktózu. Je to zložený mliečny cukor, ktorý ľuďom spôsobuje ťažkosti, ak sa dostane do hrubého čreva. Intolerancia laktózy a alergia na mlieko však nie je to isté.
Diagnostika intolerancie laktózy sa robí analýzou dychu alebo krvi, je však možné zistiť ju aj domácim testom. Najskôr by mal človek na niekoľko dní vylúčiť zo stravy mlieko i mliečne jedlá a potom vypiť tri až štyri decilitre mlieka. Ak sa do dvoch hodín prejaví niektorý z príznakov intolerancie laktózy ako hnačky, bolesti brucha alebo nadúvanie, je veľmi pravdepodobné, že trpí neznášanlivosťou mliečneho cukru.
Ľudia s intoleranciou laktózy nemusia zo svojej stravy vylúčiť mliečne výrobky. Môžu ich konzumovať s inou potravou či po inom jedle, alebo môžu rozložiť mliečne jedlá do viacerých menších dávok tak, aby nepresiahli svoj prah tolerancie. Rovnako je možné užiť s mliečnym jedlom tabletky s obsahom laktázy, ktorá pomáha pri rozklade mliečneho cukru. Vhodné je tiež konzumovať výrobky, ktoré prešli fermentáciou a majú znížený obsah laktózy.
Informácie agentúre SITA poskytol PR manažér Združenia pre osvetu intolerancie laktózy Slavomír Benko.
SITA