|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
22. augusta 2010
Listová zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu
Konzumovanie listovej zeleniny môže znížiť riziko vzniku diabetu o 14 percent.
Zdieľať
Diabetes druhého typu sa v bohatých krajinách veľmi rýchlo šíri najmä pre mastnú a sladkú stravu ľudí a ich usadlý životný štýl. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ňou celosvetovou trpí viac ako 220 miliónov ľudí a viac ako milión z nich každoročne zabije. Ak porastie počet prípadov obezity, očakáva sa, že počet úmrtí sa do roku 2020 zdvojnásobí. Strava a cvičenie sú známe druhy prevencie, no ktoré jedlo skutočne pomáha a prečo, zatiaľ ostáva pre vedcov záhadou. Odborníci predpokladajú, že listová zelenina je v tomto smere užitočnejšia, než iné druhy, pretože obsahuje vysokú hladinu antioxidantov a magnézia. Čínski vedci publikovali štúdiu, podľa ktorej proti vzniku diabetu druhého typu pomáhajú niektoré druhy rastlín. Svoje predpoklady potvrdili experimentom na myšiach. Pri výskume najlepšie dopadli rebarbora dlanitá a krídlatka japonská, ktoré obsahujú emodín.
(SITA)