Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

22. augusta 2010

Listová zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu



Konzumovanie listovej zeleniny môže znížiť riziko vzniku diabetu o 14 percent.



Zdieľať
Špenát a ďalšia listová zelenina môžu zredukovať riziko vzniku diabetu druhého typu. Tím vedený Patrice Carter z University of Leicester hodnotil šesť štúdií, do ktorých bolo zapojených 220-tisíc dobrovoľníkov. Všímali si predovšetkým vplyv ovocia a zeleniny na diabetes druhého typu alebo cukrovku získanú v dospelosti. Napriek tomu výskumníci potrebujú ďalšie štúdie, aby svoju teóriu potvrdili. Konzumovanie jedenapolnásobne väčšej porcie listovej zeleniny denne môže znížiť riziko vzniku diabetu o 14 percent. Kombinácia iných druhov zeleniny alebo ovocia nemala na ochorenie žiadny vplyv.

Diabetes druhého typu sa v bohatých krajinách veľmi rýchlo šíri najmä pre mastnú a sladkú stravu ľudí a ich usadlý životný štýl. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ňou celosvetovou trpí viac ako 220 miliónov ľudí a viac ako milión z nich každoročne zabije. Ak porastie počet prípadov obezity, očakáva sa, že počet úmrtí sa do roku 2020 zdvojnásobí. Strava a cvičenie sú známe druhy prevencie, no ktoré jedlo skutočne pomáha a prečo, zatiaľ ostáva pre vedcov záhadou. Odborníci predpokladajú, že listová zelenina je v tomto smere užitočnejšia, než iné druhy, pretože obsahuje vysokú hladinu antioxidantov a magnézia. Čínski vedci publikovali štúdiu, podľa ktorej proti vzniku diabetu druhého typu pomáhajú niektoré druhy rastlín. Svoje predpoklady potvrdili experimentom na myšiach. Pri výskume najlepšie dopadli rebarbora dlanitá a krídlatka japonská, ktoré obsahujú emodín.

(SITA)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Trinásťročnú Luciu prepadol neznámy páchateľ
<< predchádzajúci článok
Hlasovací preukaz na referendum si možno vybaviť