![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
28. júna 2018
Lesníci si otestujú svoju šikovnosť v kosení aj vo varení gulášu
Svoju šikovnosť v kosení klasickými kosami si v Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách otestuje viac ako 50 súťažiacich nielen zo Slovenska, ale ...
Zdieľať

Dejiskom oboch podujatí bude už tradične lúka pri horárni v Bielovodskej doline. Tento rok sa do súťaže zatiaľ prihlásilo 27 tímov zo Slovenska, Čiech, Poľska a Ukrajiny. Úlohou každej dvojice bude čo najkvalitnejšie a zároveň čo najrýchlejšie pokosiť 50 metrov dlhý a štyri metre široký pás lúky. Desiati najlepší jednotlivci postúpia do ďalšieho kola, rovnako ako po minulé roky si budú musieť poradiť s 25 metrov dlhým a 1,5 metra širokým pásom lúky. "Po skončení súťaží družstiev a jednotlivcov sa diváci môžu tešiť ešte aj na špeciálnu VIP kategóriu,“ upozornila Petránová.
Kosením horských lúk zabezpečujú ŠL TANAP v Tatranskom i Pieninskom národnom parku predovšetkým biodiverzitu vzácnych lúčnych ekosystémov. Okrem toho takýmto spôsobom obhospodarované lúky slúžia predovšetkým voľne žijúcej zveri ako prirodzené pastviská a turistom ako oddychové zóny. „Navyše dotvárajú krajinoobraz prírodného prostredia Tatier. Tento rok sa postaráme o približne 340 hektárov horských lúk, vyrobíme okolo 1900 metrákov sena a senáže, ktoré počas zimy poslúžia nielen ako krmivo pre lesníkmi chované huculské kone, ale najmä pre lesnú zver, ktorú počas mimoriadne chladných zimných dní a pri nedostatku prirodzenej potravy lesníci prikrmujú,“ doplnila Petránová.
Zároveň s Tatranskou kosbou odštartuje aj súťaž vo varení lesníckeho Špica gulášu 2018. Svoj kulinársky kumšt tentokrát predvedie 33 tímov. O víťazovi 10. ročníka súťaže rozhodne porota, ktorá bude hodnotiť nielen chuť, akosť a vzhľad výsledného produktu, ale i postup prípravy, nápaditosť, originalitu a hygienu. Celkové umiestnenie súťažiacich však ovplyvní aj záujem prítomných o jednotlivé guláše. Záverečné vyhodnotenie spojené s vyhlásením výsledkov a ocenením víťazov je naplánované po 12. hodine.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR