|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 23.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klement
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
30. októbra 2015
Len pätina bravčového mäsa na našich pultoch pochádza zo Slovenska
Zhruba polovica ošípaných narodených a dochovaných na Slovensku sa vyvezie do zahraničia a iba pätina bravčového mäsa na pultoch našich predajní pochádza zo slovenských ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Boľkovce 30. októbra (TASR) – Zhruba polovica ošípaných narodených a dochovaných na Slovensku sa vyvezie do zahraničia a iba pätina bravčového mäsa na pultoch našich predajní pochádza zo slovenských chovov. Na základe údajov Slovenského zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku to tvrdí Rastislav Slocík, predseda družstva Agrospol Boľkovce v Lučeneckom okrese, ktoré je najväčším slovenským chovateľom ošípaných.Bravčové z domácej produkcie je podľa jeho skúseností navyše zastúpené hlavne v menších prevádzkach regionálneho významu a vo veľkých obchodných reťazcoch sa predáva skôr ojedinele. „Problémom je hlavne cenový tlak obchodných reťazcov na svojich dodávateľov a následne na ešte existujúce bitúnky. Tie sa potom tento tlak snažia prenášať na nás chovateľov, teda prvovýrobcov,“ vysvetlil Slocík s tým, že v Agrospole sa napriek tomu dlhší čas usilovali produkciu jatočných ošípaných umiestňovať na slovenské bitúnky.
„Spomínaný tlak na ceny a podmienky kladené zo strany odberateľov však začali byť tak nevýhodné, že v záujme udržania výroby, ekonomiky a zamestnanosti na našom družstve sme museli väčšinu produkcie presmerovať hlavne k spracovateľom do Maďarska,“ dodal.
Ako ďalej spomenul, v záujme znižovania cien veľké spracovateľské podniky vo všeobecnosti ignorujú slovenských dodávateľov a nakupujú surovinu na výrobu mäsových výrobkov zo zahraničia. „Je to často mäso nižšej kvality, menej cenné časti, či dlhodobo, aj niekoľko rokov zmrazené mäsá, pochádzajúce zo skladov hmotných rezerv západných krajín Európy. Samozrejme, cena pri takejto surovine je nižšia a jedine tá spracovateľov a obchodníkov zaujíma,“ konštatoval.
Za dôležitú v tejto súvislosti považuje dôslednú a prísnu kontrolu dovážaných potravín a surovín na ich výrobu. „Na Slovensku máme prísnu legislatívu a normy v súvislosti s chovom hospodárskych zvierat. My, chovatelia, sme pod dôkladným dohľadom a pravidelne kontrolovaní,“ priblížil Slocík a dodal, že takisto spotreba antibiotík v našich chovoch je jedna z najnižších v Európe. „V niektorých štátoch, odkiaľ dovážame mäso, je spotreba antibiotík až niekoľkonásobná,“ zakončil.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR