|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. januára 2017
Kvalitné vzdelanie sa dá získať aj v agropotravinárskych firmách
Ilustračná snímka
Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR - Martin Baumann
Bratislava 20. januára (TASR) - Kvalitné vzdelanie sa dá získať aj v agropotravinárskych firmách. Tridsaťšesť slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych firiem je pripravených od školského roka 2017/2018 vzdelávať budúcich prvákov - stredoškolákov v systéme duálneho vzdelávania. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.Deviataci základných škôl si podľa nej môžu podávať prihlášky na štúdium v stredných odborných školách s agropotravinárskym zameraním a vyberať spomedzi 12 poľnohospodárskych a 6 potravinárskych učebných odborov. Najväčší dopyt zo strany firiem je po žiakoch, ktorí vyštudujú učebný odbor poľnohospodár – mechanizácia a cukrár – pekár. Zamestnávatelia však hľadajú napríklad aj študentov učebných odborov poľnohospodár - farmárstvo či agromechanizátor - opravár. Doterajšie skúsenosti potravinárov zase ukázali, že im chýbajú okrem vzdelaných pekárov a cukrárov aj mäsiari alebo biochemici, ktorí by našli uplatnenie v mliekarenskej výrobe.
Zdôraznila, že systém duálneho vzdelávania je príležitosťou, ako prepojiť vzdelávanie s praxou a prilákať aj do menej atraktívnych odborov kvalitných ľudí.
Podľa jej slov nie sú čísla hovoriace o zamestnanosti v agropotravinárskom sektore a priemernom veku jeho pracovníkov pritom vôbec lichotivé. "Ak porovnáme rok 1995 a 2014, tak pokles zamestnanosti v odvetví dosiahol 73 %, s čím automaticky súvisí vyľudňovanie vidieka. Podľa Eurostatu v agropotravinárskom sektore ešte v roku 1995 pracovalo 203.000 zamestnancov, v roku 2014 už len 53.000 ľudí," upozornila.
Informovala, že v roku 2005 sa zvýšil priemerný vek zamestnancov v poľnohospodárstve na 44 rokov a v roku 2014 už dosiahol priemerný vek 46,6 roka u žien a 46,8 roka u mužov. Starne hlavne mužská populácia. Znížil sa podiel mladých pracovníkov do 34 rokov a stagnoval podiel pracovníkov do 39 rokov.
"Práve systém duálneho vzdelávania je možnosť, ako motivovať mladých ľudí, aby spolu so štúdiom zároveň aj praxovali u konkrétneho zamestnávateľa. Odhaduje sa, že do roku 2050 pribudnú na svete dve miliardy ľudí a požiadavka na výrobu potravín vzrastie o 70 %. Perspektíva potreby agropotravinárstva tu preto je," uviedol predseda SPPK Milan Semančík.
Osvedčenie podľa Holéciovej na vstup do systému duálneho vzdelávania vydala SPPK v zrýchlenom procese pre školský rok 2015/2016 najskôr dvom poľnohospodárskym podnikom. Pre školský rok 2016/2017 bolo pripravených vzdelávať študentov už 33 agropotravinárskych firiem. V školskom roku 2017/2018 pribudne k týmto zamestnávateľom ešte jeden podnik a osvedčenie pre dve ďalšie firmy ešte musí schváliť Predstavenstvo SPPK. Spolu tak bude vzdelávanie v praxi zabezpečovať 36 poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov.
SPPK verí, že žiaci spolu so svojimi rodičmi sa budú zodpovedne rozhodovať pri výbere budúceho povolania a že využijú možnosti kvalitnej výučby v praxi, ktorú môžu budúci prváci - stredoškoláci získať na viacerých miestach Slovenska v agropotravinárskych podnikoch. "Poľnohospodári a potravinári, ktorí prešli certifikáciou a získali osvedčenie od Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, sú pripravení na vzdelávanie mladých ľudí v praxi," dodala Holéciová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR