|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 16.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Agnesa
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
31. decembra 2013
Kvalita potravín sa zlepšuje, ľuďom otvorili oči aj novinári
Kvalita potravín v slovenských obchodoch sa podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka zlepšuje. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA zabrali kontroly. Napríklad u ...
Zdieľať
BRATISLAVA 31. decembra (WEBNOVINY) – Kvalita potravín v slovenských obchodoch sa podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka zlepšuje. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA zabrali kontroly.
Napríklad u potravín z Poľska boli pred rokom a pol zistené nedostatky pri kontrolách približne v 35 % potravín z celkového dovozu, dnes to kolíše medzi 15 až 19 %. Rovnako klesá percento nedostatkov v obchodných reťazcoch. Podľa ministra sa znížilo o 10 % a viac.
Zabrala medializácia
Okrem kontrol podľa Jahnátka zabrala aj medializácia. „Médiá zohrali obrovskú úlohu tým, že veľmi aktívne informovali spotrebiteľov, čo sa deje na slovenskom potravinárskom trhu. Dnes sa mnohí ľudia už pýtajú na výrobok, či je domáci alebo odkiaľ je, akú má lehotu spotreby, akú má minimálnu trvácnosť,“ uviedol.
Podľa neho sa v ľuďoch prebudila snaha vedieť, čo kupujú. „Už ľudia slepo nenakupujú, čo im obchodník hodí na pult, ale už si začínajú vyberať a začínajú byť náročnejší pri nákupe potravín,“ konštatoval.
Pomohla Značka kvality SK
Pri kvalite potravín pomohla podľa ministra aj Značka kvality SK. „Značka kvality je prestížna značka. Výrobcovia sa prihlásia do systému. My priebežne tieto značky vydávame,“ povedal s tým, že záujem o túto značku sa zvýšil po zavedení častých potravinových kontrol.
„Značka kvality nehovorí len o tom, že potravina má také a také zloženie, ale komu my pridelíme značku kvality, ten výrobca musí garantovať, že to zloženie, ktoré definoval a ktoré sme mu odsúhlasili, musí stabilne dodržiavať. My mu zároveň kontrolujeme aj celý výrobný proces. To znamená od príjmu suroviny až po konečný výrobok, ktorý predáva do obchodných organizácií,“ vysvetlil minister.
K výrobcovi chodia kontroly priebežne. „Spotrebiteľ, ktorý si kupuje potravinu, označenú Značkou kvality SK, si môže byť stopercentne istý, že tá potravina je dobrá, lebo nevydáme túto značku tomu, kto tieto prísne parametre nespĺňa,“ zdôraznil Jahnátek.
Napríklad u potravín z Poľska boli pred rokom a pol zistené nedostatky pri kontrolách približne v 35 % potravín z celkového dovozu, dnes to kolíše medzi 15 až 19 %. Rovnako klesá percento nedostatkov v obchodných reťazcoch. Podľa ministra sa znížilo o 10 % a viac.
Zabrala medializácia
Okrem kontrol podľa Jahnátka zabrala aj medializácia. „Médiá zohrali obrovskú úlohu tým, že veľmi aktívne informovali spotrebiteľov, čo sa deje na slovenskom potravinárskom trhu. Dnes sa mnohí ľudia už pýtajú na výrobok, či je domáci alebo odkiaľ je, akú má lehotu spotreby, akú má minimálnu trvácnosť,“ uviedol.
Podľa neho sa v ľuďoch prebudila snaha vedieť, čo kupujú. „Už ľudia slepo nenakupujú, čo im obchodník hodí na pult, ale už si začínajú vyberať a začínajú byť náročnejší pri nákupe potravín,“ konštatoval.
Pomohla Značka kvality SK
Pri kvalite potravín pomohla podľa ministra aj Značka kvality SK. „Značka kvality je prestížna značka. Výrobcovia sa prihlásia do systému. My priebežne tieto značky vydávame,“ povedal s tým, že záujem o túto značku sa zvýšil po zavedení častých potravinových kontrol.
„Značka kvality nehovorí len o tom, že potravina má také a také zloženie, ale komu my pridelíme značku kvality, ten výrobca musí garantovať, že to zloženie, ktoré definoval a ktoré sme mu odsúhlasili, musí stabilne dodržiavať. My mu zároveň kontrolujeme aj celý výrobný proces. To znamená od príjmu suroviny až po konečný výrobok, ktorý predáva do obchodných organizácií,“ vysvetlil minister.
K výrobcovi chodia kontroly priebežne. „Spotrebiteľ, ktorý si kupuje potravinu, označenú Značkou kvality SK, si môže byť stopercentne istý, že tá potravina je dobrá, lebo nevydáme túto značku tomu, kto tieto prísne parametre nespĺňa,“ zdôraznil Jahnátek.