|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. marca 2009
Kvalita piva závisí aj od čistoty pohára
Pivo načapované v dokonale čistom pohári, ktorý päť sekúnd chladili v studenej vode, sa nepodáva v každej slovenskej krčme či reštaurácii. I to je jeden z dôvodov, prečo nemusí dobre chutiť. ...
Zdieľať
BRATISLAVA 26. marca (WEBNOVINY) – Pivo načapované v dokonale čistom pohári, ktorý päť sekúnd chladili v studenej vode, sa nepodáva v každej slovenskej krčme či reštaurácii. I to je jeden z dôvodov, prečo nemusí dobre chutiť. Kvalita a chuť piva však závisí aj od jeho teploty a čistoty pivného potrubia. Pivá plzenského typu, čiže svetlé ležiaky, by sa mali podávať pri teplote 7 stupňov Celzia, aby bola cítiť ich jedinečná aróma. Veľa ľudí si oveľa radšej ako plechovkové či fľaškové pivo vychutná čapovaný polliter. V tomto prípade by sa však mali presvedčiť, či má ich obľúbený podnik certifikát čistého pivného potrubia. Osvedčenie zaručuje dodržiavanie hygienických podmienok, vysokú úroveň čistoty výčapnej techniky či kvalitné čapovanie. Odborníci sledujú tiež umývanie pohárov, používané čistiace prostriedky, skladovanie a teplotu piva. Pivo musí byť aj správne načapované, čo nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Hustú penu smotanovej farby bez viditeľných bubliniek vysokú 35 milimetrov dokáže vytvoriť len skutočný majster. Pivo treba načapovať na jeden raz tak, aby stekalo po stene pohára a nezlomil sa jeho prúd.
O prvom dojme, ktorý si človek o pive urobí, rozhoduje i jeho vôňa. Obľúbený zlatistý mok obsahuje vyše tisíc aromatických látok. Medzi jeho základné chuťové znaky patrí horkosť, sladkosť a plnosť. Plnšie a sladšie sú tmavé pivá, ktoré sa vyrábajú z kombinácie svetlého, bavorského, karamelového a farebného sladu. Naopak, plnšie a horkejšie sú pivá plzenského typu. Na výrobu piva sú potrebné len tri ingrediencie - voda, slad a chmeľ, pričom najkvalitnejším a najdrahším chmeľom na svete je žatecký chmeľ.
SITA
O prvom dojme, ktorý si človek o pive urobí, rozhoduje i jeho vôňa. Obľúbený zlatistý mok obsahuje vyše tisíc aromatických látok. Medzi jeho základné chuťové znaky patrí horkosť, sladkosť a plnosť. Plnšie a sladšie sú tmavé pivá, ktoré sa vyrábajú z kombinácie svetlého, bavorského, karamelového a farebného sladu. Naopak, plnšie a horkejšie sú pivá plzenského typu. Na výrobu piva sú potrebné len tri ingrediencie - voda, slad a chmeľ, pričom najkvalitnejším a najdrahším chmeľom na svete je žatecký chmeľ.
SITA