![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Streda 5.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Fridrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
15. októbra 2015
Kulinárska súťaž v Michalovciach už pozná svojich víťazov
Na snímke torta Plody jesene Ivety Schmidtovej.
Zdieľať

„Vždy vítam možnosť účasti na takýchto súťažiach. Milujem tradičné lokálne jedlá, ochutnávam ich všade vo svete,“ informoval TASR šéfkuchár a porotca súťaže Daniel John Ayton. Odborníkovi, ktorý varil v minulosti aj pre britskú kráľovskú rodinu, zachutila zo zemplínskych jedál najviac polievka z kyslej kapusty.
Slovenských majstrov kuchárov reprezentoval v Michalovciach Miloš Lachkovič – ambasádor Slovenska v organizácii World Chefs Without Borders. „Ide o varenie naživo. V stredu (14.10.) tu súťažili juniori, dnes sme hodnotili seniorov,“ priblížil dvojdňový program michalovskej súťaže. V tomto roku podľa neho hostila aj účastníkov z Poľska. Z pohľadu domácich kuchárov bol na súťaži zastúpený východ, stred, ale aj západ krajiny. Lachkovič bol jeden z porotcov.
Zatiaľ čo mladí kuchári pracovali s treskou, ich skúsenejší kolegovia varili jedlá z morčacieho mäsa.
„Hodnotila sa chuť, vzhľad, kreativita, vyváženosť jedla. Súťažiaci mali na prípravu vyčlenený stanovený čas,“ priblížil Lachkovič. „Porotu sme postavili tak, aby bola nezávislá a aby súťažiaci počuli pripomienky skutočných odborníkov,“ podotkol Michal Šenitko, ktorý bol jedným z rozhodcov kulinárskej súťaže. V Michalovciach zastupoval Košický klub kuchárov a cukrárov.
Tretí ročník kulinárskej súťaže sa konal opätovne na pôde michalovskej SOŠ obchodu a služieb. Podľa slov jej riaditeľa Miroslava Sivého každá takáto súťaž posúva kuchárov dopredu. Dodal, že táto profesia je doma i vo svete čoraz žiadanejšia. „Všade, kde prídem, som konfrontovaný s otázkou: „Nemáte dobrého kuchára? Dobrý kuchár dnes ozaj drží reštauráciu či hotel. Je to povolanie, ktoré je dobre cenené. Keď je navyše robené s láskou, tento človek môže byť úspešný, ale aj šťastný,“ konštatoval Sivý.
Kuchári na sebe zároveň musia neustále pracovať, hovorí A. Čižmár: „Dnešná kuchárčina už nie je to, čo bývala kedysi. Má mnoho nových trendov. Je potrebné pravidelne sa učiť a zdokonaľovať.“ Čižmárove víťazné jedlo zaujalo vzhľadom, chuťou, aj použitými ingredienciami. Nechýbali medzi nimi kokosový olej, tymian či omáčka demi–glace. Morčacie mäso ďalej ozvláštnil tekvicovo-hubovým ragú a pečenou šalotkou.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR