|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
15. októbra 2015
Kulinárska súťaž v Michalovciach už pozná svojich víťazov
Na snímke torta Plody jesene Ivety Schmidtovej.
Zdieľať
Na snímke torta Plody jesene Ivety Schmidtovej. Foto: TASR/Roman Hanc
Michalovce 15. októbra (TASR) – V Michalovciach sa dnes zišli šéfkuchári z rôznych kútov Slovenska. Prilákala ich tradičná kulinárska súťaž s názvom Kuchár Zemplína. V tomto roku na ňu dohliadala medzinárodná odborná porota. „Vždy vítam možnosť účasti na takýchto súťažiach. Milujem tradičné lokálne jedlá, ochutnávam ich všade vo svete,“ informoval TASR šéfkuchár a porotca súťaže Daniel John Ayton. Odborníkovi, ktorý varil v minulosti aj pre britskú kráľovskú rodinu, zachutila zo zemplínskych jedál najviac polievka z kyslej kapusty.
Slovenských majstrov kuchárov reprezentoval v Michalovciach Miloš Lachkovič – ambasádor Slovenska v organizácii World Chefs Without Borders. „Ide o varenie naživo. V stredu (14.10.) tu súťažili juniori, dnes sme hodnotili seniorov,“ priblížil dvojdňový program michalovskej súťaže. V tomto roku podľa neho hostila aj účastníkov z Poľska. Z pohľadu domácich kuchárov bol na súťaži zastúpený východ, stred, ale aj západ krajiny. Lachkovič bol jeden z porotcov.
Zatiaľ čo mladí kuchári pracovali s treskou, ich skúsenejší kolegovia varili jedlá z morčacieho mäsa.
„Hodnotila sa chuť, vzhľad, kreativita, vyváženosť jedla. Súťažiaci mali na prípravu vyčlenený stanovený čas,“ priblížil Lachkovič. „Porotu sme postavili tak, aby bola nezávislá a aby súťažiaci počuli pripomienky skutočných odborníkov,“ podotkol Michal Šenitko, ktorý bol jedným z rozhodcov kulinárskej súťaže. V Michalovciach zastupoval Košický klub kuchárov a cukrárov.
Tretí ročník kulinárskej súťaže sa konal opätovne na pôde michalovskej SOŠ obchodu a služieb. Podľa slov jej riaditeľa Miroslava Sivého každá takáto súťaž posúva kuchárov dopredu. Dodal, že táto profesia je doma i vo svete čoraz žiadanejšia. „Všade, kde prídem, som konfrontovaný s otázkou: „Nemáte dobrého kuchára? Dobrý kuchár dnes ozaj drží reštauráciu či hotel. Je to povolanie, ktoré je dobre cenené. Keď je navyše robené s láskou, tento človek môže byť úspešný, ale aj šťastný,“ konštatoval Sivý.
Kuchári na sebe zároveň musia neustále pracovať, hovorí A. Čižmár: „Dnešná kuchárčina už nie je to, čo bývala kedysi. Má mnoho nových trendov. Je potrebné pravidelne sa učiť a zdokonaľovať.“ Čižmárove víťazné jedlo zaujalo vzhľadom, chuťou, aj použitými ingredienciami. Nechýbali medzi nimi kokosový olej, tymian či omáčka demi–glace. Morčacie mäso ďalej ozvláštnil tekvicovo-hubovým ragú a pečenou šalotkou.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR