|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
09. mája 2015
Kuchyňa starých materí rozvonia skanzen vo Vychylovke
Múzeum kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka..
Zdieľať
Múzeum kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka.. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová priblížila, že bežná strava sa na Kysuciach v minulosti pripravovala takmer výhradne z toho, čo si ľudia dopestovali a dochovali. „Samozrejme, od nepamäti sa tešil veľkej úcte a patril k hlavným pokrmom Kysučanov chlieb,“ konštatovala.
„Druhým kysuckým chlebom boli zemiaky, slúžili ako príloha k mäsu, mlieku, jedávali sa s kapustou. Veľakrát sa stalo, že ľudia nakopali sotva toľko zemiakov, koľko zasadili, preto gazdinky museli s nimi vedieť veľmi šetriť a dokázali bravúrne spracovať aj všetky skrojky z jarnej sadby,“ pokračovala Kotvasová.
„Aby nič nevyšlo nazmar, piekli zemiakové placky, varili halušky alebo zemiaky len tak nakrájali na tenké plátky a nechali ich piecť na okraji pece. Na jeseň sa vykopané zemiaky piekli často priamo na poli a zapíjali sa kyslým alebo múteným mliekom s kúskami masla,“ dodala etnografka Kysuckého múzea.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR