|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 24.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. septembra 2009
Kríza v agropotravinárskom sektore je podľa SPPK vážna
Kríza v agropotravinárskom sektore je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) natoľko vážna, že si vyžaduje systémové prístupy a riešenia. "Napriek medziročnému ...
Zdieľať
BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) - Kríza v agropotravinárskom sektore je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) natoľko vážna, že si vyžaduje systémové prístupy a riešenia. "Napriek medziročnému poklesu produkcie pšenice o 17 %, jačmeňa o 21 % a repky o 10 % došlo na trhu k poklesu cien obilnín i olejnín, čo vyhrotilo odbytovú krízu v poľnohospodárstve," uviedol predseda komory Milan Semančík. Ako ďalej pokračoval, cenová úroveň väčšiny agrokomodít, vrátane živočíšnych, zostáva naďalej pod tlakom, čo zvyšuje nervozitu i obavy podnikateľskej sféry.
Potravinárske zrniny s dobrými kvalitatívnymi parametrami by sa podľa Semančíka mali s pribúdajúcim časom predávať za prijateľnejšie ceny, ale časový horizont a rozsah cenových posunov sa aj teraz odhaduje ťažko a s rizikom relatívne veľkých odchýlok. Za vážnu označilo predstavenstvo komory tiež situáciu na trhu s hroznom. Napriek kvalitnej produkcii viacerým vinohradníkom hrozí, že časť ich produkcie nebude mať kto spracovať, čo má v mnohých prípadoch za následok pokles nákupných cien pod úroveň výrobných nákladov, ktoré v priemere predstavujú asi 40 centov na kilogram hrozna. Podľa podpredsedu komory pre potravinárstvo a obchod Dušana Janíčka má problémy aj spracovateľský priemysel.
"Potravinári naďalej nie sú rovnocennými partnermi v rokovaniach s obchodom. Cenové úpravy dodávaného tovaru sa presadzujú len veľmi ťažko, navyše ich treba dojednávať v trojmesačnom časovom predstihu, čo znižuje manévrovací priestor výrobcov potravín pri dohadovaní cien s dodávateľmi surovín," uviedol Janíček. Ako ďalej dodal, napriek všetkým problémom a niekedy aj rozdielnym pohľadom na vec sú prvovýrobcovia a spracovatelia stále na jednej lodi a nástrahám krízy dokážu najlepšie čeliť vtedy, keď budú spolupracovať na základe dlhodobých dodávateľsko-odberateľských vzťahov, ktorých budovanie a rozvíjanie považujeme za nevyhnutné.
SITA
Potravinárske zrniny s dobrými kvalitatívnymi parametrami by sa podľa Semančíka mali s pribúdajúcim časom predávať za prijateľnejšie ceny, ale časový horizont a rozsah cenových posunov sa aj teraz odhaduje ťažko a s rizikom relatívne veľkých odchýlok. Za vážnu označilo predstavenstvo komory tiež situáciu na trhu s hroznom. Napriek kvalitnej produkcii viacerým vinohradníkom hrozí, že časť ich produkcie nebude mať kto spracovať, čo má v mnohých prípadoch za následok pokles nákupných cien pod úroveň výrobných nákladov, ktoré v priemere predstavujú asi 40 centov na kilogram hrozna. Podľa podpredsedu komory pre potravinárstvo a obchod Dušana Janíčka má problémy aj spracovateľský priemysel.
"Potravinári naďalej nie sú rovnocennými partnermi v rokovaniach s obchodom. Cenové úpravy dodávaného tovaru sa presadzujú len veľmi ťažko, navyše ich treba dojednávať v trojmesačnom časovom predstihu, čo znižuje manévrovací priestor výrobcov potravín pri dohadovaní cien s dodávateľmi surovín," uviedol Janíček. Ako ďalej dodal, napriek všetkým problémom a niekedy aj rozdielnym pohľadom na vec sú prvovýrobcovia a spracovatelia stále na jednej lodi a nástrahám krízy dokážu najlepšie čeliť vtedy, keď budú spolupracovať na základe dlhodobých dodávateľsko-odberateľských vzťahov, ktorých budovanie a rozvíjanie považujeme za nevyhnutné.
SITA