17. februára 2008
BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) - Kresťania si dnes pripomínajú druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií. Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských "kuchyniach" veľké panvice,

na ktorých ľudia pražením pripravovali na konzumáciu obilné zrnká alebo i celé klásky. Preto sa stretávame v niektorých častiach Slovenska s označením druhej pôstnej nedele ako pražnej. V dávnych kuchyniach sa žitko opražilo, potom ho kuchárky posypali makom, osladili medom a ponúkali stravníkom v presvedčení, že práve toto jedlo im po dlhej zime zabezpečí pevnejšie zdravie. Menej známa je z pôstneho menu praženka, špeciálna polievka z opražených obilnín.
Druhá pôstna nedeľa nesie v niektorých regiónoch označenie aj ako čierna, pretože smútočný odev pobožných vidieckych žien má počas celého pôstu práve túto farbu.
SITA