![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
27. februára 2010
Kresťania si pripomenú druhú pôstnu nedeľu
Kresťania si pripomenú druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií. Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských kuchyniach veľké panvice, ...
Zdieľať

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) - Kresťania si pripomenú druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií. Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských kuchyniach veľké panvice, na ktorých ľudia pražením pripravovali na konzumáciu obilné zrnká alebo i celé klásky. Preto sa stretávame v niektorých častiach Slovenska s označením druhej pôstnej nedele ako pražnej. V dávnych kuchyniach sa žitko opražilo, potom ho kuchárky posypali makom, osladili medom a ponúkali stravníkom v presvedčení, že práve toto jedlo im po dlhej zime zabezpečí pevnejšie zdravie. Menej známa je z pôstneho menu praženka, špeciálna polievka z opražených obilnín.
Druhá pôstna nedeľa nesie v niektorých regiónoch označenie aj ako čierna, pretože smútočný odev pobožných vidieckych žien má počas celého pôstu práve túto farbu.
SITA