|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
27. februára 2010
Kresťania si pripomenú druhú pôstnu nedeľu
Kresťania si pripomenú druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií. Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských kuchyniach veľké panvice, ...
Zdieľať
Foto:
BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) - Kresťania si pripomenú druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií. Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských kuchyniach veľké panvice, na ktorých ľudia pražením pripravovali na konzumáciu obilné zrnká alebo i celé klásky. Preto sa stretávame v niektorých častiach Slovenska s označením druhej pôstnej nedele ako pražnej. V dávnych kuchyniach sa žitko opražilo, potom ho kuchárky posypali makom, osladili medom a ponúkali stravníkom v presvedčení, že práve toto jedlo im po dlhej zime zabezpečí pevnejšie zdravie. Menej známa je z pôstneho menu praženka, špeciálna polievka z opražených obilnín.
Druhá pôstna nedeľa nesie v niektorých regiónoch označenie aj ako čierna, pretože smútočný odev pobožných vidieckych žien má počas celého pôstu práve túto farbu.
SITA
BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) - Kresťania si pripomenú druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií. Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských kuchyniach veľké panvice, na ktorých ľudia pražením pripravovali na konzumáciu obilné zrnká alebo i celé klásky. Preto sa stretávame v niektorých častiach Slovenska s označením druhej pôstnej nedele ako pražnej. V dávnych kuchyniach sa žitko opražilo, potom ho kuchárky posypali makom, osladili medom a ponúkali stravníkom v presvedčení, že práve toto jedlo im po dlhej zime zabezpečí pevnejšie zdravie. Menej známa je z pôstneho menu praženka, špeciálna polievka z opražených obilnín.
Druhá pôstna nedeľa nesie v niektorých regiónoch označenie aj ako čierna, pretože smútočný odev pobožných vidieckych žien má počas celého pôstu práve túto farbu.
SITA