|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
11. mája 2014
Kráľovná kopaničiarskych slivovíc je zo Starej Myjavy
Najlepšou slivovicou v kopaničiarskom kraji sa môže pochváliť Miroslav Hučko zo Starej Myjavy. Práve jeho slivovica z roku 2008 dominovala na jubilejnom 20. ročníku Koštovky páleného v Myjave. ...
Zdieľať
MYJAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Najlepšou slivovicou v kopaničiarskom kraji sa môže pochváliť Miroslav Hučko zo Starej Myjavy. Práve jeho slivovica z roku 2008 dominovala na jubilejnom 20. ročníku Koštovky páleného v Myjave. Degustačné komisie hodnotili spolu 505 ovocných destilátov zo 61 miest a obcí.
Odborníci bodovali vzhľad, silu, chuť, arómu a vyváženosť chuti a arómy jednotlivých vzoriek. ,,Víťazná slivovica najlepšie spĺňala všetky tieto kritériá. Bola typická myjavská, kôstková, a to asi najviac zavážilo pri hodnotení," povedal o kráľovnej slivovíc spoluorganizátor koštovky Peter Bunčiak.
Tajomstvom úspechu podľa autora najlepšej kopaničiarskej slivovice je kvalitné ovocie, hranie sa s kvasom a trpezlivosť. Do pálenice sa podľa neho vôbec netreba ponáhľať, jemu sa osvedčilo marcové pálenie. Hučko berie oživovanie tradícii v Myjave a okolí vážne, len vlani vysadil 600 slivkových stromov a v ich sadení mieni pokračovať.
Obrazom: Jubilejný 20. ročník podujatia Koštovka páleného na Myjave
Absolútnym víťazom 20. ročníka Koštovky páleného sa však stal destilát Štefana Dulíka z Radimova. Jeho pálenka z odrody durandia, ročník 2013, získala ako jediná plný počet bodov. V dražbe, ktorá býva vrcholom podujatia, bola pollitrová fľaška víťazného výťažku z ovocia vydražená za sto eur. Raritou podujatia bola slivovica z roku 1965 Igora Siváčka z Myjavy.
Koštovku páleného založila pred dvadsiatimi rokmi partia nadšencov v obci Stará Myjava s cieľom vyzdvihnúť to najlepšie z tradičných regionálnych produktov typických pre kopaničiarsky kraj. Časom obľúbené podujatie z kapacitných dôvodov presťahovali do okresného mesta, dnes patrí medzi najrenomovanejšie akcie tohto druhu na Slovensku.
Kopaničiarsky región ponúka od minulého roku návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.
Odborníci bodovali vzhľad, silu, chuť, arómu a vyváženosť chuti a arómy jednotlivých vzoriek. ,,Víťazná slivovica najlepšie spĺňala všetky tieto kritériá. Bola typická myjavská, kôstková, a to asi najviac zavážilo pri hodnotení," povedal o kráľovnej slivovíc spoluorganizátor koštovky Peter Bunčiak.
Tajomstvom úspechu podľa autora najlepšej kopaničiarskej slivovice je kvalitné ovocie, hranie sa s kvasom a trpezlivosť. Do pálenice sa podľa neho vôbec netreba ponáhľať, jemu sa osvedčilo marcové pálenie. Hučko berie oživovanie tradícii v Myjave a okolí vážne, len vlani vysadil 600 slivkových stromov a v ich sadení mieni pokračovať.
Obrazom: Jubilejný 20. ročník podujatia Koštovka páleného na Myjave
Absolútnym víťazom 20. ročníka Koštovky páleného sa však stal destilát Štefana Dulíka z Radimova. Jeho pálenka z odrody durandia, ročník 2013, získala ako jediná plný počet bodov. V dražbe, ktorá býva vrcholom podujatia, bola pollitrová fľaška víťazného výťažku z ovocia vydražená za sto eur. Raritou podujatia bola slivovica z roku 1965 Igora Siváčka z Myjavy.
Koštovku páleného založila pred dvadsiatimi rokmi partia nadšencov v obci Stará Myjava s cieľom vyzdvihnúť to najlepšie z tradičných regionálnych produktov typických pre kopaničiarsky kraj. Časom obľúbené podujatie z kapacitných dôvodov presťahovali do okresného mesta, dnes patrí medzi najrenomovanejšie akcie tohto druhu na Slovensku.
Kopaničiarsky región ponúka od minulého roku návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.