|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 21.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Bohdan
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. júna 2011
Konzumenti by sa nemali báť biopotravín na našom trhu
Domáci konzumenti sa podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša nemusia obávať biopotravín, ktoré sú ...
Zdieľať
Ilustračné fotoFoto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 12. júna (WEBNOVINY) - Domáci konzumenti sa podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša nemusia obávať biopotravín, ktoré sú dostupné na slovenskom trhu. Zdrojom nákazy E.coli by mali byť podľa fazuľové výhonky z biofarmy v nemeckom Bienenbütteli. U nás sú totiž prísne kontroly potravín. "Na Slovensku nemusia mať obavy. Samotní výrobcovia, či to je na úseku prvovýroby, spracovania aj obchodu, stále našej inštitúcii dosť vytýkajú, že sme prísnejší ako v zahraničí - hlavne pokiaľ navštívia niektoré farmy, niektoré výrobne alebo prevádzky, že uplatňujeme štandardy, od ktorých kontrolné orgány Štátnej veterinárnej a potravinovej správy neustupujú," povedal v relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12 Bíreš.
U producentov zeleniny a ovocia sa robia kontroly a previerky, ktoré si vo vlastnom záujme robia aj sami. Od prvotných správ o nákaze v Nemecku slovenská veterinárna a potravinová správa kontrolovala všetku dovozovú zeleninu a ovocie. Urobili kontroly aj u domácich pestovateľov, ktorí dodávajú do obchodnej siete a reštaurácií. "Robili sme laboratórne vyšetrenia, ktoré ešte aj teraz prebiehajú, hlavne na klíčkovú zeleninu," povedal Bíreš. Podľa neho je zaujímavé, že slovenskí obchodníci veľmi citlivo reagovali aj pri predaji obilných klíčkov. "Tri existujúce obchodné reťazce, ktoré predávajú túto formu zeleniny, ju automaticky stiahli," povedal Bíreš. Pritom vyšetrenia podľa neho jednoznačne ukázali, "že je to zdravá zelenina". Myslí si, že pravdepodobne ich ešte nepredávajú, možno už vyložili na pult tie, čo boli od slovenského výrobcu. Na Slovensku boli takéto výrobky aj z Českej republiky a jedna dodávka z Holandska.
Odborník v tejto sfére Ján Kormanec z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) si myslí, že nákaza, ktorá prepukla v Nemecku, je už na ústupe. "Bude trvať niekoľko dní, pokiaľ to celé vyhasne," povedal Kormanec s tým, že tí pacienti, ktorí sú ešte hospitalizovaní, sa musia doliečiť a s nákazou ďalej bojovať.
Mladý muž, ktorý leží v košickej nemocnici a objavil sa u neho netoxický kmeň E.coli (teda iný ako v Nemecku), je v stabilizovanom stave, opakovane mu urobili dialýzu a liečia ho. Krvácanie, ktoré sa u neho prejavilo, nebolo spôsobené hemolýzou, teda rozpadom krviniek, ako tomu býva u nebezpečnej formy baktérie. U tohto pacienta to spôsobila trombocytopénia, teda nedostatok krvných doštičiek. "Pacient je stabilizovaný, našťastie, tá E.coli, ktorá tam bola zistená, je veľmi dobre citlivá na antibiotiká na rozdiel od tej v Nemecku," konštatoval hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. U tohto pacienta lekári ešte zisťujú, či náhodou neexistuje aj iná príčina jeho zdravotných problémov, napríklad pneumokok alebo meningokok, pretože má aj zápal. Kontrola vody z lesnej studničky, z ktorej sa mladý muž údajne napil, by nemala veľký význam, lebo by zodpovedala len okamihu odberu vzorky a hygienici by nevedeli zaručiť, že by dlhodobo platil. K takému zdroju vody má totiž prístup aj lesná zver.
U producentov zeleniny a ovocia sa robia kontroly a previerky, ktoré si vo vlastnom záujme robia aj sami. Od prvotných správ o nákaze v Nemecku slovenská veterinárna a potravinová správa kontrolovala všetku dovozovú zeleninu a ovocie. Urobili kontroly aj u domácich pestovateľov, ktorí dodávajú do obchodnej siete a reštaurácií. "Robili sme laboratórne vyšetrenia, ktoré ešte aj teraz prebiehajú, hlavne na klíčkovú zeleninu," povedal Bíreš. Podľa neho je zaujímavé, že slovenskí obchodníci veľmi citlivo reagovali aj pri predaji obilných klíčkov. "Tri existujúce obchodné reťazce, ktoré predávajú túto formu zeleniny, ju automaticky stiahli," povedal Bíreš. Pritom vyšetrenia podľa neho jednoznačne ukázali, "že je to zdravá zelenina". Myslí si, že pravdepodobne ich ešte nepredávajú, možno už vyložili na pult tie, čo boli od slovenského výrobcu. Na Slovensku boli takéto výrobky aj z Českej republiky a jedna dodávka z Holandska.
Odborník v tejto sfére Ján Kormanec z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) si myslí, že nákaza, ktorá prepukla v Nemecku, je už na ústupe. "Bude trvať niekoľko dní, pokiaľ to celé vyhasne," povedal Kormanec s tým, že tí pacienti, ktorí sú ešte hospitalizovaní, sa musia doliečiť a s nákazou ďalej bojovať.
Mladý muž, ktorý leží v košickej nemocnici a objavil sa u neho netoxický kmeň E.coli (teda iný ako v Nemecku), je v stabilizovanom stave, opakovane mu urobili dialýzu a liečia ho. Krvácanie, ktoré sa u neho prejavilo, nebolo spôsobené hemolýzou, teda rozpadom krviniek, ako tomu býva u nebezpečnej formy baktérie. U tohto pacienta to spôsobila trombocytopénia, teda nedostatok krvných doštičiek. "Pacient je stabilizovaný, našťastie, tá E.coli, ktorá tam bola zistená, je veľmi dobre citlivá na antibiotiká na rozdiel od tej v Nemecku," konštatoval hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. U tohto pacienta lekári ešte zisťujú, či náhodou neexistuje aj iná príčina jeho zdravotných problémov, napríklad pneumokok alebo meningokok, pretože má aj zápal. Kontrola vody z lesnej studničky, z ktorej sa mladý muž údajne napil, by nemala veľký význam, lebo by zodpovedala len okamihu odberu vzorky a hygienici by nevedeli zaručiť, že by dlhodobo platil. K takému zdroju vody má totiž prístup aj lesná zver.