Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

15. februára 2011

Konzumácia vlákniny predlžuje život



Častejšie konzumovanie vlákniny, ktorú obsahujú napríklad jablká, banány, brokolica alebo mrkva, predlžuje život. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v ...



Zdieľať
jablka ovocie deti Ilustračné foto SITA/Nina BednárikováBRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) - Častejšie konzumovanie vlákniny, ktorú obsahujú napríklad jablká, banány, brokolica alebo mrkva, predlžuje život. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v pondelok v časopise Archives of Internal Medicine. U skúmaných ľudí, ktorí počas deviatich rokov dodržovali odporúčanú dennú dávku vlákniny, zaznamenali autori štúdie menšiu úmrtnosť. Priemerný Američan konzumuje denne približne 15 gramov vlákniny, čo je oveľa menej ako odporúčaná dávka. Tá je u žien v tejto krajine stanovená na 25 gramov a u mužov až 38 gramov.

Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha tráviacej sústave, pretože na seba viaže niektoré látky, napríklad cholesterol. Podľa Inštitútu Linusa Paulinga patria medzi päť druhov potravín s najväčším obsahom vlákniny strukoviny, pšeničné otruby, sušené slivky, ázijská hruška a Mrlík čílsky.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
TALIANSKO: Berlusconi pôjde pred súd za sex s neplnoletou
<< predchádzajúci článok
EGYPT: Našli časť pamiatok ukradnutých počas nepokojov