24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

02. novembra 2009

Konzervované potraviny spôsobujú depresie, tvrdia vedci



Častá konzumácia konzervovaných potravín zvyšuje riziko depresií. Tvrdia to britskí vedci z University College London. Odborníci porovnali údaje o stravovacích návykoch 3500 štátnych ...



Zdieľať
BRATISLAVA 2. novembra (WEBNOVINY) - Častá konzumácia konzervovaných potravín zvyšuje riziko depresií. Tvrdia to britskí vedci z University College London.


Odborníci porovnali údaje o stravovacích návykoch 3500 štátnych zamestnancov so záznamami o depresiách a zistili, že existuje priama súvislosť medzi zložením stravy a touto psychickou poruchou. Respondentom, ktorí konzumovali najviac nespracovaných potravín ako napríklad zelenina, ovocie alebo ryby, hrozilo o 26 percent nižšie riziko depresie než tým, čo jedli najmenej nespracovaných potravín. Naopak ľudia, ktorých strava pozostávala prevažne z konzervovaných potravín, mali o 58 percent vyššie riziko depresie než tí, ktorí takéto potraviny jedli len príležitostne. Experti síce zatiaľ nevedia akým spôsobom jedlo ovplyvňuje vznik depresie, predpokladajú však, že existuje súvislosť medzi stravou a zápalovými procesmi, podobne ako pri srdcovocievnych ochoreniach.

Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

SITA

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/konzervovane-potraviny-sposobuju-depresie-tvrdia-vedci-cl94184.html