|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. apríla 2007
Kontrolóri pokutovali cukrárov za zlú hygienu
Najčastejším dôvodom na uloženie pokuty Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) bola zlá hygiena prostredia ako aj osobná hygiena pracovníkov vo výrobniach a predajniach ...
Zdieľať
BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) - Najčastejším dôvodom na uloženie pokuty Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) bola zlá hygiena prostredia ako aj osobná hygiena pracovníkov vo výrobniach a predajniach cukrárskych a lahôdkarských výrobkov. Kontrolóri si od 29. marca do 3. apríla v predajniach a výrobniach týchto výrobkov posvietili hlavne na mäkké cukrárske výrobky so šľahačkou, žĺtkovou, bielkovou, maslovou, smotanovou alebo pudingovou náplňou a iné výrobky s tekutou alebo polotuhou náplňou. Zároveň svoju pozornosť zamerali na lahôdkarské výrobky, akými sú šaláty miešané s majonézou i bez majonézy, zo surovej zeleniny, s mäsovou zložkou, plodov mora, rôzne druhy nátierok napr. z bryndze a syra a ostatné druhy lahôdkarských výrobkov. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ ÚVZ SR Ivan Rovný.
Kontrolóri z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva uložili na mieste 134 pokút za 97 000 korún. Až 54 pokút v hodnote takmer 37 000 korún uložili za nedostatky pri výrobe cukrárskych výrobkov. "Ďalej bolo uložených 385 opatrení na odstránenie zistených hygienických nedostatkov, z toho 154 v prevádzkach s výrobou cukrárskych výrobkov. Plnenie opatrení budú orgány verejného zdravotníctva kontrolovať," informoval Rovný.
Podľa Rovného boli najčastejšie zistené nedostatky v prevádzkovej a osobnej hygiene, v nedodržiavaní požadovaných teplôt pri skladovaní výrobkov v chladiacich zariadeniach, nedostatky pri skladovaní potravín určených na výrobu výrobkov, nedostatky v označovaní výrobkov, najmä porušenie dátumu spotreby a chýbali tiež doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov. Hygienické a skladovacie nedostatky sa v najvyššom počte vyskytovali v prevádzkach pri výrobe cukrárskych výrobkov. Zdravotníci sa pri odoberaní vzoriek zamerali aj na zisťovanie prítomnosti prevažne nepatogénnych foriem mikroorganizmov, ktorých výskyt súvisí so zlou hygienou.
SITA