Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

16. apríla 2013

Koninu obsahovala každá 20. vzorka produktu z hovädziny



Európska komisia v utorok zverejnila výsledky rozsiahlych kontrol, v rámci ktorých s pomocou analýzy DNA otestovala tisícky produktov z hovädzieho mäsa. Až takmer v každej dvadsiatej vzorke ...



Zdieľať
kone BRUSEL 16. apríla (WEBNOVINY) - Európska komisia v utorok zverejnila výsledky rozsiahlych kontrol, v rámci ktorých s pomocou analýzy DNA otestovala tisícky produktov z hovädzieho mäsa.


Až takmer v každej dvadsiatej vzorke pritom inšpektori našli stopy konského mäsa.

Celkovo uskutočnili kontrolóri viac ako 4000 testov. Až v 193 prípadoch pritom preukázali, že do hovädziny výrobcovia zamiešali aj koninu. V percentuálnom vyjadrení ide o 4,55 percenta prípadov.

Komisia však vo svojich záveroch uvádza, že nájdené konské mäso spravidla nepredstavuje pre spotrebiteľov zdravotné riziko. "Dnešné zistenia potvrdili, že ide o problém potravinárskeho podvodu, nie potravinovej bezpečnosti," uviedol komisár EÚ pre zdravie Tonio Borg.

Celoeurópsky škandál s konským mäsom prepukol v polovici januára v Británii a Írsku, keď tamojšia potravinová inšpekcia našla stopy konského mäsa v mrazených hovädzích hamburgeroch. Podozrenie, že výrobcovia namiesto hovädziny používali koňacinu, sa následne potvrdilo vo viacerých ďalších krajinách EÚ vrátane Slovenska.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Útoky v Bostone boli zbabelé teroristické činy, tvrdí Obama
<< predchádzajúci článok
Henkel potvrdzuje svoje plány na rok 2013