|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
15. januára 2015
Klenovecký syrec v zozname výrobkov s chráneným zemepisným označením
Do európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením pribudol v týchto dňoch ďalší slovensky produkt - Klenovecký syrec.
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Klenovec 15. januára (TASR) - Do európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením pribudol v týchto dňoch ďalší slovensky produkt - Klenovecký syrec."Klenovecký syrec je ďalším z radu slovenských výrobkov, ktoré sú medzi európskymi chránenými zemepisnými označeniami. V európskom registri je takto už desať slovenských produktov," uviedol pri tejto príležitosti vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.
Klenovecký syrec je zrelý polotvrdý syr, údený alebo neúdený. Vyrába sa z ovčieho alebo kravského mlieka s pridaním mliečnych kultúr zo surového ovčieho mlieka pochádzajúcich zo slovenských salašov. Na povrchu syra sa nachádza mozaika - vtlačený ornament s vyobrazením kríža alebo štvorlístka.
Klenovecký syrec sa takto dostáva na zoznam vyše 1250 výrobkov, ktorých zemepisné označenie alebo označenie pôvodu je pod ochranou EÚ.
Medzi chránené zemepisné označenia, ktoré boli zaregistrované v prospech SR, patria Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Tekovský salámový syr, Skalický trdelník a Žitavská paprika.
Celoeurópsku právnu ochranu požívajú aj tradičné zaručené špeciality, akými sú napríklad Bratislavský rožok, Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, Špekáčiky, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR