Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
21. 09. 2015

Straight Outta Compton

Straight Outta ComptonPri Straight Outta Compton vznikajú tie distribučné premlky, s ktorými ako recenzenti bojujete. Film štartuje v USA, má skvelé kritiky, výbornú návštevnosť a spočiatku netušíte, akú má šancu na premietanie u nás. A motyka vystrelí, v pláne premiér sa objaví a návšteva kina je nevyhnutná. Toto je epická sága o vzniku gangster rapu v dĺžke dva a pol hodiny. Výborný kúsok F. Gary Graya, ktorý strieda snáď viac žánrov ako druhý Labyrint – a ako celok bravúrne zaberie.

Najprv vysvetlenie názvu, ktorý sa ani nikto nepokúša preložiť. Je to prvý album skupiny N.W.A. Compton je mesto v okrese Los Angeles, odkiaľ vyšlo veľa raperov. V roku 1986 tu prekvital crack, ťažký život i policajný teror. Easy-E fičal práve na drogách, no pochopil, že treba prešaltovať. Dr. Dre mixoval muziku, no nemal prachy na uživenie rodiny. Ice Cube písal texty v školskom buse, no nemal ich komu dať do songu. Zhodou okolností sa dali dokopy, aby vytvorili projekt reflektujúci ich životy, prostredie gangov a oslovili celé USA. N.W.A. bolo zoskupenie, ktoré si na vlastnej koži vyskúšalo policajné putá a rozhodlo sa podať sugestívnu správu krajine, ktorú volali domov. Splašili si manažéra, vydávali platne, zažili koncerty a vzostup, po ktorom prišiel aj pád i nové životné údery...
KINEMAVIDEO3634.
Straight Outta Compton je príliš ambiciózny projekt a vrstevnatý film, aby ste ho schovali do jednej žánrovej škatuľky. Nestačí napísať: je to o vzniku rapu. Alebo životopis troch chlapíkov zo susedstva. Nie je to iba autobiografia s rastom a poklesom slávnej osobnosti. A rovnako to nie je iba pohľad na život v Comptone, hoci nemá ďaleko od silného dokumentu. Je tu dráma a môžete roniť slzy v tých ťažkých chvíľach. Ale najviac budete prekvapení v prvých piatich minútach, keď F. Gary Gray točí jeden zásah pomaly ako vo svojom vynikajúcom trileri Vyjednávač. Áno, naháňačka z drogami tvorí silný kontrast s niektorými ďalšími scénami, ale s odstupom dvoch hodín sem náramne zapadne.

Aby sme mohli počuť pár N.W.A songov a navštíviť ich koncerty, potrebujeme spoznať miesto, kde vyrastali a ktoré ich náramne inšpirovalo. A rovnako aj ľudí, ktorí ovplyvnili ich životy – spojenia i rozchody. Ľstiví manažéri, kamoši-gangstri, osudové ženy meniace motivácie. Drsný život na ulici vidíme najmä zo začiatku – o to lepšie nám padne pár nahrávacích chvíľ v štúdiu. No prídu kontrasty, o čom svedčí vynikajúca scéna počas nahrávania prvého albumu... Práve návštevy štúdia vnášajú istú ľahkosť a iskru do fungovania partie, hoci tam za dverami zúria trable.
Áno, N.W.A. sú reflexiou doby a v tomto smere pionieri, ktorí si odskákali veľa nielen svojím pričinením. Vznikajú tu morálne otázky – sú policajné zásahy opodstatnené alebo prehnané? Je tu priestor na slobodu prejavu, ktorá spomína streľbu, útoky fízlov a obmedzenia vo štvrti? Straight Outta Compton nekladie ľahké otázky – a hoci by ste hrdinom chceli držať palce vždy, občas sa bojíte. Neprešli už za pomyselnú hranu akceptácie?
V subžánri vzostupu a pádu má Compton tiež silnú pozíciu. Neustále otázky fungovania s manažérom vnášajú pocit neistoty – a azda viacerí tušia, že niečo sa začne diať, keď sa spomína label, istý album a vzniká rivalita či konkurencia. Na rozdiel od iných filmov nie je Compton taký jasný (s výnimkou pre detailných znalcov) – našinec ako ja môže byť v tomto smere nadšený a tipovať, čo sa môže stať a kto za koho kope. Tušíte, že každý sa môže osamostatniť, ale čo je za tým... uvidíte sami.

A F. Gary Gray ide silno po jednotlivých postávach a charakteroch. Aj neznalec do konca zistí, kto je kto, pochopí jeho motivácie i emócie vyžarované na plátne. Ambivalencia nejednej hviezdy a jasný pochod inej. Ku koncu navyše primieša životnú dráma, ktorá žmýka veľa. A o striedanie nálad tu nie je núdza, aby ste sa mohli usmiať, vyroniť slzu alebo sami vnútorne naštvať. V tomto smere pomáha silný casting – reálne postavy síce nečakajte, ale vybraní herci majú vynikajúco naštudovanú mimiku či štýl hlavných predlôh. Platí to pre Ice Cubea (ktorého si odohral jeho vlastný syn) i Dr. Dre. Akurát Paul Giamatti siahol po dobrej kreácii manažéra, ktorý zacítil šancu a nechcel sa jej vzdať.
Že je o dobrú hudbu postarané, na to môžete v kontexte filmu brať jed (zaznie viac ako 40 songov), ale Straight Outta Compton je aj špičkovo nakrútený: práca kamery, nálety na koncerty, spomalené zábery. Toto je azda najlepší film F. Gary Graya, má vynikajúcu atmosféru a top spracovanie témy. Nebude pre každého, ale kto sa ponorí... prekusne aj absenciu titulkov pri piesňach, ktoré sú kľúčové.
Straight Outta Compton (USA, 2015, 147 min.)Réžia: F. Gary Gray. Scenár: Jonathan Herman, Andrea Berloff. Hrajú: O'Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell

Straight Outta Compton

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema