Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
15. 03. 2012

Rodina je základ státu

Rodina je základ státuO znovunájdení základných ľudských hodnôt, o zbabelosti, ale i o strate hovorí ostatný film Roberta Sedláčka Rodina je základ státu. V tejto humorom odľahčenej roadmovie opúšťa hlavný hrdina spoločne so svojimi najbližšími luxusný život v českej metropole a vydáva sa k brehom rieky Moravy, aby tu našiel úkryt pred problémami modernej doby.

Do filmového príbehu vstupujeme s vyloženými kartami. Okrem (čertových) obrázkov je na stole i celá pracovná kariéra Libora Pokorného, zbalená do jednej papierovej krabice. Veľká bublina okolo hrdinu praskla a solídna banková inštitúcia, v ktorej pracoval, dospela k svojmu zániku. Bolo len otázkou času, kedy s priznávaním štedrého príjmu s nadhodnotenými prémiami príde rad i na Libora. Ten sa teraz musí správne rozhodnúť, aby okrem miesta či firemného auta neprišiel aj o to posledné. Pod nálepkou spoločnej rodinnej dovolenky sa rozhodne pred tlakom ťaživej reality ujsť na opačnú stranu republiky. Divák od prvého momentu vie, čo sa bude diať, i to, že tento príbeh s veľkou pravdepodobnosťou pre hlavného hrdinu nedopadne dobre. Napokon, prečo by aj mal?!
KINEMAVIDEO1366.
Sedláček sa svojím filmom nesnaží poučovať ani moralizovať, skôr ním chce trefne poukázať na tŕň v oku dnešnej spoločnosti. Na problém rýchlozbohatlíkov, vyrastajúcich ako huby po daždi, ktorým poctiví ľudia môžu len ticho závidieť. Libor je vo svojej podstate negatívnou postavou, no i tak si dokáže diváka získať na svoju stranu. Herecký prejav Igora Chmelu v tejto úlohe je veľmi úsporný, čím sa umocňuje hrdinova vnútorná rozorvanosť.

Trochu odvážne by sa postava Libora dala pripodobniť k tajomnému „driverovi“ v rovnomennom filme Nicolasa Winding Refna. V ňom Ryan Gosling pojíma svoju rolu podobne ako Chmela, zarážajúco pokojne. Emócie záhadného automechanika zostávajú ukryté pod kamennou tvárou a na povrch presakujú v neočkovaných výbuchoch adrenalínu. Bývalý manažér Chmela ale nebojuje okázalo navonok. Vo vlastnom vnútri zvádza osobný boj so zodpovednosťou za vlastné činy i svoju rodinu. Chmelove výrazné oči v spojitosti s potrebnými informáciami, s ktorými je divák na rozdiel od iných postáv oboznámený, prezrádzajú všetko a nepotrebujú viac. Režisér Robert Sedláček sa po viac ako dvoch desiatkach dokumentárnych filmov (veľkú časť vytvoril pre televíziu) cítil byť týmto typom filmov znudený a emočne vysilený, a tak svoje zameranie presunul na pole hraného filmu, kde debutoval v roku 2006 príbehom z prostredia drogovo závislých Pravidlá lži (snímke predchádzali dokumenty na rovnakú tému Dlouhá kocovina, Děti okamžiku). Nasledovali filmy o lobizme v českom malomeste Muži v řiji, ale i o čudných rekordmanoch Největší z Čechů. Film Rodina je základ státu je v náznakoch syntézou Sedláčkovej hranej tvorby. Je o klamstve a potláčanej pravde (podobne ako Pravidlá lži), prezentovanej z pohľadu prostého, nezaujímavého Čecha (Muži v říji) so statusom pofidérneho superhrdinu (Největší z Čechů).

O pôsobivú vizuálnu stránku filmu sa postaral režisérov dvorný kameraman Petr Koblovský, ktorý je spoločne s producentom Radimom Procházkom podpísaný pod troma (vyššie spomínanými) Sedláčkovými hranými dielami. Bývalý dokumentarista Sedláček i tentoraz do príbehu vkladá prvky neštylizovanej reality, čím vytvára takmer autentický, uveriteľný kontext. Postavy na plátne v podaní skúsených hercov pôsobia dojmom ľudí od vedľa, neprehrávajú, neafektujú. Vyzerajú, rozprávajú i uvažujú ako obyčajný človek, ktorý sa tiež občas potkne na vlastnej hlúposti a potom sa pred sebou samým i okolím snaží ospravedlniť vlastné zlyhanie.
Kvality jeho filmu ocenila i česká filmová kritika na druhom ročníku odovzdávania svojich cien (alternatíva k prestížnemu oceneniu Český lev). Snímka Rodina je základ státu zabodovala v troch hlavných kategóriách – najlepší film, réžia, scenár – a v jednej vedľajšej (Simona Babčáková vo vedľajšej ženskej úlohe). Výrazný sociálny kontext, blízky nie jednému divákovi, i úprimné a uveriteľné prostredie robia z nenápadnej, úspornej tragikomiky príjemný a veľmi presvedčivý obraz dnešnej spoločnosti.
(písane pre mesačník Film.sk)Rodina je základ státu (Česká republika, 2011, 106 min.)Réžia: Robert Sedláček. Námet: Robert Sedláček. Scenár: Robert Sedláček. Kamera: Petr Koblovský. Strih: Matouš Outrata. Hudba: Lenka Dusilová, Beáta Hlavenková, Michal Rataj. Hrajú: Igor Chmela, Eva Vrbková, Martin Finger, Monika A. Fingerová, Albert Mikšík, Kristýna Slámová, Simona Babčáková, Jiří Vyorálek, Marek Taclík

Rodina je základ státu

Autor: Zuzana Štefunková
Zdroj: Kinema