Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
29. 10. 2015

Posledný lovec čarodejníc

Posledný lovec čarodejnícNamiesto áut naháňa Vin Diesel stredoveké kvóty horiacich hraníc. V Poslednom lovcovi čarodejníc síce neupaľuje bosorky priamo na hranici, ale s ohňom sa zahráva. Pri výprave za ich kráľovnou, 800 rokov nazad od súčasnosti ho šeredná vedúca prekľaje nesmrteľnosťou a tak si brázdi históriou až do dnešnej doby. Spoločnosť mu robia služobníci z rádu Sekery a kríža, takzvaní Dolani (Michael Caine, Elijah Wood). A osud ľudstva je v ére modernej spoločnosti znova neistý.

KINEMAVIDEO3632.
Úprimne, očakával som priamočiaru blbosť, priezračnú ako sklo. A tak to veru aj je, pretože plytkosť získava ďalší význam. Príbeh je samozrejme predvídateľný. Ak poznáte mechaniku americkej scenáristiky a všímate si priebežné osudy postáv, ľahko prekuknete skutočného zradcu a tým pádom aj „šokujúcu“ pointu. Nemusíme ani veľmi rozoberať vážnosť a pridanú hodnotu, pretože ide čisto o nenáročnú jednohubku pre masu.

Výprava je miestami slušná a doplnená o zaujímavé, no na škodu veci nerozvinuté lokality (lietadlo, čarodejnícky bar). Akcie nie je kvantum, ako by sa očakávalo a navyše je zaobalená do efektov, ktoré vo filme za 90 miliónov mohli vyzerať aj o level profesionálnejšie. Funguje aj odľahčený humor, no potenciálnu efektivitu Mužov v čiernom, ktorá sa črtá v prvej polovici nedosahuje. Na privodenie príjemného pocitu však stačí.
Neskôr sa ide aj po vzťahových vzorcoch (ako inak), pretrváva nastolená priamočiarosť a feeling ako z Honby za pokladom Templárov, pričom je pridaná retrospektíva, ktorá ku koncu čoraz viac otravuje. Hudba Steva Jablonskeho sa snaží uvariť temnejšiu atmosféru, čo vo výsledku brzdí zábavu a pohodu. A záver si tiež pýtal údernejšiu scénu a menej očividnú snahu o háčik na pokračovanie.

Herecké obsadenie je solídne, i keď popri živelnosti Rose Lesie je Vin „Ragnar“ Diesel sterilný. Klišé poloha Michaela Cainea je už vlastným žánrom, podobne ako je tomu inde v prípade Morgana Freemana. A menší priestor pre Elijaha Wooda mal mať čo dočinenia so spomínaným šokovým efektom v závere.
Ale hore je predsa hodnotenie 6/10, vravíte si. Ako to? Je to tupučké a naservírované na lopate, ale bavil som sa. Ide o ten príjemný pocit, kedy ani negatíva nevadia a užívate si nenáročný film. Dúfam, že sa budete cítiť podobne, pretože v zásade nemá ako ublížiť, ale len vyčariť úsmev na perách. Nevravím, že máte ihneď utekať do kina, stačí si počkať na DVD alebo Blue-ray. Sychravý večer a Posledný lovec čarodejníc bude raz tá správna kombinácia.
The Last Witch Hunter (USA, 2015, 106 min.)Réžia: Breck Eisner. Hrajú: Vin Diesel, Rose Leslie, Elijah Wood

Posledný lovec čarodejníc

Autor: Lukáš Slovák
Zdroj: Kinema