Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
24. 12. 2009

Láska na druhý pohľad

Láska na druhý pohľadAaron Eckhart opäť ako charizmatický romantik? Až na druhý pohľad...

Dať dokopy Aarona Eckharta a Jennifer Aniston do romantickej komédie je skvelá komerčná kombinácia. V tomto žánri máju obaja solídne skúsenosti – Eckhart ako žoviálny kuchár z Iba na objednávku, Aniston z viacerých titulov. Akurát toto nie je typická romantická chechtačka, ale skôr dramatický kus.





 Eckhart v ňom totiž hrá relatívne mladého vdovca, ktorý sa so smrťou svojej manželky vysporiadava umelecky – napíše o smútku budúci bestseller. Tri roky po jej smrti križuje krajinu a promuje nielen knihu či seba, ale najmä schopnosť vyrovnať sa s neľahkým údelom vo svojom živote. Keď to dokázal on, rozhodne sa radiť ostatným; hľadať v živote nové riešenia, objavovať zabudnuté krásy, čeliť nástrahám osudu, akými prešiel on sám. Jedného dňa narazí na kvetinárku Eloise – a hoci sa na nové avantúry ešte úplne necíti, je konečne lepšie začať sa hrabať vo svojom živote ako v ostatných. Vďaka Eloise sa dozvieme, že vdovec Burke sčasti klame. Vodu káže, víno pije a potáca sa v nevyjasnených vodách. No, kto mu bude mať za zlé, ak pár vzťahov opraví a na svoj si nachádza čas až neskôr?

Predovšetkým množstvo divákov, ktorí sa síce potrebujú zoznámiť s hlavným hrdinom a jeho názormi, no scenáristi im pripísali až príliš veľa času. Prakticky 40 minút sledujeme iba Burka na seminároch a jeho múdrosti o živote. Niežeby sa prednášali zlé myšlienky, ale tie by sa lepšie vynímali v knihe ako na plátne, kde síce Aaron Eckhart nezaprie výborný herecký výkon, no nemá tu veľmi čo hrať. Eloise má zo začiatku menej priestoru a čaká, kedy zaujme Burka.


Potom sa film prekvapivo prehupne a debutujúci režisér ho pevne uchopí do rúk. Zrazu mu ide práca s hrdinom lepšie – už nie je iba prezentátor, ale reálny víťaz osobnej katastrofy. Chápem, že ak by Burke dostal väčší priestor na pomáhanie ostatným, stalo by sa z filmu nových Sedem životov, no určite by sme ho ako postavu ľahšie akceptovali. V romantickej pozícii sa osvedčí – a aj Jennifer Aniston sa v druhej polovici môže vypäť k tradične výkonu. Romantická dráma podobného formátu tu nebola pomerne dlho (hoci na Mesto anjelov či iné špičky žánru nemá), takže je fajn, že sa objavuje v tomto (pred)vianočnom čase.
Nečakajte preto veľa vtipov, hoci občas sa tu jeden-dva na odľahčenie objavia, pretože Láska na druhý pohľad si rozumie so žánrom drámy a nie je to typická rom-kom na rande. Aj keď romanca dostáva len málo času (hodinku do záverečných titulkov), je predsa len škoda vedľajších línii, ktoré sa mohli "načať" počas x seminárov a potom doťuknúť v intenzívnejšej polovici číslo - dva. 


Je jasné, že práve romantická línia s Eloise ukáže, že Burke ako samotár nie je taký ostrieľaný makač na život a že mu oveľa viac pomôže práve sympatická kvetinárka, ako nejaká kniha múdra a trápenia. A niekedy si slovenský divák musí pomyslieť, že v Seattli skutočne žijú iba takí samotári, ktorí čakajú, kedy ich z letargie vytiahne pekná žena vo veku od 30 do 40 rokov a dá im novú nádej žiť.
Z Lásky na druhý pohľad je cítiť réžiu debutanta, keďže film ako celok je trochu neotesaný a chýba mu vyrovnanejšia stopáž – prvá polovica je chudobná na dej i zaujímavé momenty, druhá ich má viac, no treba sa k nej úmorne dopracovať. Herecké výkony, vizuál či soundtrack nesklamú, ostatné atribúty si nováčik postrážil dobre. Nebude to síce ultimátny vianočný, či melancholický film, ale na čas pokoja a lásky sa hodí náramne. Ale neznamená to, že napriek výkonom Aarona či Jennifer podľahneme a dáme mu hodnotenie lepšie, ako na úrovni zaslúženého priemeru.
Love Happens (USA/Kanada/SRN, 2009, 109 min.) Réžia: Brandon Camp. Scenár: Brandon Camp, Mike Thompson. Kamera: Eric Edwards. Strih: Dana E. Glauberman. Hudba: Christopher Young. Hrajú: Aaron Eckhart, Jennifer Aniston, Dan Fogler, John Carroll Lynch, Martin Sheen, Judy Greer, Frances Conroy, Joe Anderson

Láska na druhý pohľad

Autor: Michal Korec
Zdroj: Kinema