|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. septembra 2011
Keď sa povie antioxidanty
Tagy: vitamíny antioxidanty
Ak sa rozhodnete jesť zdravo a zabrániť mnohým chorobám, aby ničili vaše telo, určite by ste mali myslieť na antioxidanty. Toto často skloňované slovo v mnohých príručkách o diétach či ...
Zdieľať
BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Ak sa rozhodnete jesť zdravo a zabrániť mnohým chorobám, aby ničili vaše telo, určite by ste mali myslieť na antioxidanty. Toto často skloňované slovo v mnohých príručkách o diétach či zdravom životnom štýle však môže byť pre niektorých záhadou.
Čo sú vlastne zač?
Oxidácia je to, čo sa stane s jablkom, keď ho pokrájate a necháte na vzduchu. Ak sa to stane vo vašom tele, čo sa deje každý deň, zapríčiní to významné poškodenie buniek a orgánov. Oxidačný proces je príčinou prakticky všetkých degeneratívnych ochorení. Antioxidanty celý tento škodlivý proces brzdia a zastavujú a zároveň pomáhajú rýchlejšej úľave od bolesti, strnulosti a únavy po namáhavom cvičení.
Preto ich musia pridávať do potravín, ktoré by boli oxidáciou nadmerne poškodené, napríklad do rastlinných olejov. Ich nedostatok súvisí s včasným rozvojom ochorení srdca, rakoviny, poškodením zraku a očí a so stratou pamäti súvisiacou s vekom. Pravidelný prísun antioxidantov v strave tiež prispieva k tomu, aby sa váš organizmus ľahšie vyrovnal s takými faktormi ako je cigaretový dym či znečistené ovzdušie.
Kde ich hľadať?
Pri klasickom západnom spôsobe stravovania prijímame málo antioxidantov, pretože sa nachádzajú hlavne v ovocí a zelenine a tepelnou alebo inou úpravou potravy sa ničia. K ich najvýznamnejším zdrojom patria šípky či orechy. Pohodlne ich zabezpečia potraviny s obsahom vitamínov A, C, E, selénu, flavonoidov a polyfenolov.
Vitamín A - mrkva, tekvica, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľka, žltý melón, broskyne a marhule
Vitamín C – citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica, listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango
Vitamín E – oriešky a semiačka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň
Selén – ryby a morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia, kuracie mäso a cesnak
Flavonoidy – čaj, hlavne zelený, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká
Polyfenoly – tymián, oregano
K ďalším odporúčaným potravinám patria čučoriedky, baklažán, špenát, petržlen, kapusta, karfiol, sójové výrobky, šošovica a ostatné strukoviny či grepy.
Informácie pochádzajú z knihy 150 najzdravších potravín na svete a webových stránok www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.bedekerzdravia.sk.
Čo sú vlastne zač?
Oxidácia je to, čo sa stane s jablkom, keď ho pokrájate a necháte na vzduchu. Ak sa to stane vo vašom tele, čo sa deje každý deň, zapríčiní to významné poškodenie buniek a orgánov. Oxidačný proces je príčinou prakticky všetkých degeneratívnych ochorení. Antioxidanty celý tento škodlivý proces brzdia a zastavujú a zároveň pomáhajú rýchlejšej úľave od bolesti, strnulosti a únavy po namáhavom cvičení.
Preto ich musia pridávať do potravín, ktoré by boli oxidáciou nadmerne poškodené, napríklad do rastlinných olejov. Ich nedostatok súvisí s včasným rozvojom ochorení srdca, rakoviny, poškodením zraku a očí a so stratou pamäti súvisiacou s vekom. Pravidelný prísun antioxidantov v strave tiež prispieva k tomu, aby sa váš organizmus ľahšie vyrovnal s takými faktormi ako je cigaretový dym či znečistené ovzdušie.
Kde ich hľadať?
Pri klasickom západnom spôsobe stravovania prijímame málo antioxidantov, pretože sa nachádzajú hlavne v ovocí a zelenine a tepelnou alebo inou úpravou potravy sa ničia. K ich najvýznamnejším zdrojom patria šípky či orechy. Pohodlne ich zabezpečia potraviny s obsahom vitamínov A, C, E, selénu, flavonoidov a polyfenolov.
Vitamín A - mrkva, tekvica, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľka, žltý melón, broskyne a marhule
Vitamín C – citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica, listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango
Vitamín E – oriešky a semiačka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň
Selén – ryby a morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia, kuracie mäso a cesnak
Flavonoidy – čaj, hlavne zelený, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká
Polyfenoly – tymián, oregano
K ďalším odporúčaným potravinám patria čučoriedky, baklažán, špenát, petržlen, kapusta, karfiol, sójové výrobky, šošovica a ostatné strukoviny či grepy.
Informácie pochádzajú z knihy 150 najzdravších potravín na svete a webových stránok www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.bedekerzdravia.sk.
Tagy: vitamíny antioxidanty
Súvisiace články:
Vitamínový seriál: Slnečný vitamín D (25. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Strážme si imunitu s vitamínom C (22. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Krása a dobrá nálada s béčkom (19. 9. 2011)
Vitamínový seriál: Bystrozraký vďaka áčku (16. 9. 2011)