|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. februára 2013
Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu
Ak ste prestali jesť mäso a bojíte sa, že prídete o potrebné bielkoviny, nevešajte hlavu. To, že mäso je jediným zdrojom bielkovín, je dávno vyvrátený mýtus. Takmer každá ...
Zdieľať
BRATISLAVA 12. februára - Ak ste prestali jesť mäso a bojíte sa, že prídete o potrebné bielkoviny, nevešajte hlavu.
To, že mäso je jediným zdrojom bielkovín, je dávno vyvrátený mýtus. Takmer každá potravina ich totiž obsahuje, pričom ich odporúčanou dávkou je 46 gramov pre ženy a 56 gramov pre mužov denne. Potrebujú ich okrem iného vaše svaly či imunita a sú nevyhnutné pri zrážaní krvi. My vám predstavíme tie najzdravšie a najchutnejšie zdroje bielkovín.
Obsah bielkovín v jednotlivých potravinách
Hrnček uvarenej fazule - 12 až 14 gramov
Hrnček uvarenej šošovice – 18 gramov
1/3 hrnčeka semienok a orieškov - 2 až 7 gramov podľa druhu
téglik gréckeho jogurtu – 15 až 20 gramov
1 balenie syra Tofu - 8 gramov
1 vajíčko – 6 gramov
Avokádo – 4 gramy
30 gramov konopných semien –6 gramov Ak nechcete veľa minúť, siahnite po fazuli a šošovici. Niekomu sa síce môže zdať, že sú nudné a dajú sa z nich pripraviť len husté a ťažké polievky či prívarky, opak je však pravdou.
Dnes totiž vo väčších obchodoch môžete zohnať rôzne druhy týchto strukovín, ktoré možno pripraviť ako prílohu alebo prísadu do šalátov a mäsových ragú. Fazuľa je aj vynikajúcim doplnkom napríklad do mexických pochúťok burrito.
Mandle, vlašské oriešky, pekanové oriešky, pistácie, kešu či píniové oriešky sú vynikajúcimi zdrojmi proteínov pre vegetariánov. Okrem toho, že sú samy o sebe veľmi chutné, pridať sa dajú do rôznych jedál na dochutenie.
Najideálnejším partnerom k nim je grécky jogurt, ktorý je bielkovinami tiež napumpovaný, ale rovnako chutné budú aj s müsli alebo rozdrvené do zálievky na šalát. Samozrejme, dobrou voľbou sú aj ďalšie mliečne výrobky.
Zo semiačok sú najvhodnejšie tekvicové sezamové a slnečnicové, siahnuť môžete aj po maslách či olejoch z týchto surovín.
Výživné je aj sójové mlieko a produkty z neho, napríklad jogurty či tofu. Pre vegetariánov je tento syr, ktorý sa vyrába zrážaním sójového mlieka, vynikajúcou náhradou mäsa. Môžete ho použiť na rôzne spôsoby, do polievok, dusené so zeleninou či do šalátov.
Ak ste alergickí na sóju, stavte na konopné semená. Konope je ako jedna z mála rastlín vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré telu poskytujú esenciálne aminokyseliny potrebné napríklad pre svalstvo.
Polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré konope obsahuje, navyše posilnia váš imunitný systém.
To, že je vajíčko najobľúbenejšou potravinou na raňajky, nie je náhoda. Bielkoviny vo vajíčkach májú najväčšiu biologickú hodnotu, čo znamená, že vaše telo ich dokáže rýchlo a efektívne využiť.
Žĺtka obsahujú vitamín B12, ktorý je častým nedostatkom pri vegetariánskych diétach. Ak v strave chýba, môže to spôsobiť problémy s pozornosťou, myslením či zlú náladu.
Čo sa týka ovocia, avokádo je jasným víťazom v obsahu bielkovín. Obsahuje až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nie je schopné produkovať samo, pomáha svalom, srdcu aj mozgu. Počas chrípkového obdobia je vynikajúcou podporou pre vašu imunitu.
Zdroj: rodale.com
Články o zdraví aj na Facebooku!
To, že mäso je jediným zdrojom bielkovín, je dávno vyvrátený mýtus. Takmer každá potravina ich totiž obsahuje, pričom ich odporúčanou dávkou je 46 gramov pre ženy a 56 gramov pre mužov denne. Potrebujú ich okrem iného vaše svaly či imunita a sú nevyhnutné pri zrážaní krvi. My vám predstavíme tie najzdravšie a najchutnejšie zdroje bielkovín.
Obsah bielkovín v jednotlivých potravinách
Hrnček uvarenej fazule - 12 až 14 gramov
Hrnček uvarenej šošovice – 18 gramov
1/3 hrnčeka semienok a orieškov - 2 až 7 gramov podľa druhu
téglik gréckeho jogurtu – 15 až 20 gramov
1 balenie syra Tofu - 8 gramov
1 vajíčko – 6 gramov
Avokádo – 4 gramy
30 gramov konopných semien –6 gramov Ak nechcete veľa minúť, siahnite po fazuli a šošovici. Niekomu sa síce môže zdať, že sú nudné a dajú sa z nich pripraviť len husté a ťažké polievky či prívarky, opak je však pravdou.
Dnes totiž vo väčších obchodoch môžete zohnať rôzne druhy týchto strukovín, ktoré možno pripraviť ako prílohu alebo prísadu do šalátov a mäsových ragú. Fazuľa je aj vynikajúcim doplnkom napríklad do mexických pochúťok burrito.
Mandle, vlašské oriešky, pekanové oriešky, pistácie, kešu či píniové oriešky sú vynikajúcimi zdrojmi proteínov pre vegetariánov. Okrem toho, že sú samy o sebe veľmi chutné, pridať sa dajú do rôznych jedál na dochutenie.
Najideálnejším partnerom k nim je grécky jogurt, ktorý je bielkovinami tiež napumpovaný, ale rovnako chutné budú aj s müsli alebo rozdrvené do zálievky na šalát. Samozrejme, dobrou voľbou sú aj ďalšie mliečne výrobky.
Zo semiačok sú najvhodnejšie tekvicové sezamové a slnečnicové, siahnuť môžete aj po maslách či olejoch z týchto surovín.
Výživné je aj sójové mlieko a produkty z neho, napríklad jogurty či tofu. Pre vegetariánov je tento syr, ktorý sa vyrába zrážaním sójového mlieka, vynikajúcou náhradou mäsa. Môžete ho použiť na rôzne spôsoby, do polievok, dusené so zeleninou či do šalátov.
Ak ste alergickí na sóju, stavte na konopné semená. Konope je ako jedna z mála rastlín vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré telu poskytujú esenciálne aminokyseliny potrebné napríklad pre svalstvo.
Polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré konope obsahuje, navyše posilnia váš imunitný systém.
To, že je vajíčko najobľúbenejšou potravinou na raňajky, nie je náhoda. Bielkoviny vo vajíčkach májú najväčšiu biologickú hodnotu, čo znamená, že vaše telo ich dokáže rýchlo a efektívne využiť.
Žĺtka obsahujú vitamín B12, ktorý je častým nedostatkom pri vegetariánskych diétach. Ak v strave chýba, môže to spôsobiť problémy s pozornosťou, myslením či zlú náladu.
Čo sa týka ovocia, avokádo je jasným víťazom v obsahu bielkovín. Obsahuje až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nie je schopné produkovať samo, pomáha svalom, srdcu aj mozgu. Počas chrípkového obdobia je vynikajúcou podporou pre vašu imunitu.
Zdroj: rodale.com
Články o zdraví aj na Facebooku!
Súvisiace články:
Superpotraviny, ktoré dokážu predísť rakovine (1. 2. 2013)
Vstávať skôr sa oplatí, potešíte telo i dušu (23. 1. 2013)
Počúvajte hudbu, budete mať dlhší a šťastnejší život (21. 1. 2013)
Ako nepribrať za kancelárskym stolom (16. 1. 2013)
Klinčeky nielen do vianočného punču, ale aj proti bolesti (26. 12. 2012)
Detaily, vďaka ktorým budú vaše raňajky zdravšie (14. 12. 2012)
Jedlá, ktoré dokážu spôsobiť poriadne zlú náladu (16. 11. 2012)
Všestranný zázvor pomôže pri nevoľnosti aj chrípke (14. 11. 2012)
Nie všetky tuky pri diéte prekážajú (12. 11. 2012)
Rozchod môže byť plusom pre vaše zdravie i osobný rast (9. 11. 2012)