|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
29. mája 2019
Každý rok pribúda množstvo reštaurácií a pohostinských zariadení
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: Facebook
Bratislava 29. mája (TASR) - Počet reštaurácií a pohostinstiev zaznamenal za uplynulých deväť rokov až 80-percentný nárast. A to aj napriek tomu, že podnikanie v oblasti reštauračných služieb je dlhodobo vystavené nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a vysokej konkurencii. Potvrdzuje to aj analýza poradenskej spoločnosti Bisnode.Podľa nej je v súčasnosti na Slovensku v prevádzke 8143 reštaurácií a pohostinstiev, pričom ešte koncom minulého roka spoločnosť evidovala 8037 registrovaných subjektov podnikajúcich v reštauračných službách. Ide o najvyšší počet za posledných deväť rokov. V roku 2010, keď začala spoločnosť počty zariadení pôsobiacich v reštauračných službách monitorovať, databázy uvádzali 4520 aktívnych prevádzok.
"Turbulentnými rokmi pri zakladaní a rušení reštaurácií či pohostinstiev boli roky 2012 až 2017. Najviac reštaurácií a krčiem otvorili Slováci v rokoch 2012 (742 prevádzok) a 2013 (958 podnikov). V nasledujúcich štyroch rokoch padali rekordy, naopak, v počte zatvorených prevádzok. Najviac z nich pritom ukončilo podnikanie v rokoch 2016 a 2017," opisuje výsledky Petra Štěpánová, analytička spoločnosti.
Podľa nej prevádzkovanie reštaurácií a pohostinstiev patrí dlhodobo k obľúbených oblastiam podnikania, a to aj napriek tomu, že trpí nedostatkom kuchárov a čašníkov, ako aj značným konkurenčným prostredím.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR