|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. júna 2013
Každé desiate dieťa raňajkuje sladkosti
Raňajky svojim deťom pravidelne pripravuje až 84 percent matiek, pričom iba štyri percentá detí neraňajkujú nikdy. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnilo združenie Výživa detí. ...
Zdieľať
BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) - Raňajky svojim deťom pravidelne pripravuje až 84 percent matiek, pričom iba štyri percentá detí neraňajkujú nikdy.
Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnilo združenie Výživa detí. Najčastejšie sa v rannom menu detí objavuje obložené pečivo (38 percent), ktoré dve tretiny matiek pripravujú aj na desiatu.
Na druhom mieste sú cereálie alebo müsli s mliekom (26 percent) a približne rovnako obľúbené sú aj mliečne raňajky vo forme jogurtu alebo mliečnych dezertov (23 percent). Každé desiate dieťa však jedáva sladké raňajky typu croissant, koláč alebo podobne.
Matky, ktoré na raňajky deťom pripravujú pečivo, ho najčastejšie natierajú maslom (42 percent), tretina z nich preferuje margaríny (rastlinné nátierky), 13 percent používa nátierkové maslá a necelá desatina tavené syry. Tavené syry a nátierkové maslá pritom asociujú matkám najmenej zdravý druh nátierok.
Na opačnom póle sa nachádzajú čerstvé syry a maslo. Margaríny považuje polovica matiek za veľmi zdravé, druhá polovica si zas myslí opak. "Tak ako pre dospelý, aj pre detský organizmus platí, že niet nad pestrú stravu, takže nátierky je vhodné striedať, ideálne je pripravovať ich doma, aby neobsahovali konzervačné látky alebo farbivá. Čerstvý syr alebo tvaroh je veľmi dobrou voľbou vzhľadom na obsah kvalitných bielkovín a dobrú stráviteľnosť. Pozor si však treba dať na lacnejšie výrobky, kde môže obsah vody prevyšovať množstvo syra. Vhodné je aj maslo, ktoré môžeme striedať s kvalitným margarínom z rastlinných olejov, obsahujúcim zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Takými sú napríklad omega-3, ktoré prospievajú zdravému vývinu a fungovaniu mozgu," uviedla Martina Sojková, detská lekárka zo združenia Výživa detí.
Podľa odborníkov by si deti, ale najmä matky, ktoré im raňajky pripravujú, mali dať väčší pozor na prísun cukrov. "Deťom sladkosti nemôžeme úplne zakázať, pri dostatku pohybu ich dokážu spáliť. Je to ale otázka kvality, množstva a tiež načasovania. Volíme radšej pomaly sa uvoľňujúce sacharidy, nie viac ako raz denne a radšej v doobedňajších hodinách ako večer. Väčšie deti, ktoré majú menej pohybu a rastú pomalšie, ako aj obézne deti, by mali samozrejme sladkosti obmedziť. Tiež je vhodné učiť deti na prirodzenú chuť potravín bez dosládzania, napríklad biely jogurt, cereálie, pitnú vodu,“ dodala Sojková.
Informácie agentúre SITA poskytla Lenka Savarová z agentúry Comm.
Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnilo združenie Výživa detí. Najčastejšie sa v rannom menu detí objavuje obložené pečivo (38 percent), ktoré dve tretiny matiek pripravujú aj na desiatu.
Na druhom mieste sú cereálie alebo müsli s mliekom (26 percent) a približne rovnako obľúbené sú aj mliečne raňajky vo forme jogurtu alebo mliečnych dezertov (23 percent). Každé desiate dieťa však jedáva sladké raňajky typu croissant, koláč alebo podobne.
Matky, ktoré na raňajky deťom pripravujú pečivo, ho najčastejšie natierajú maslom (42 percent), tretina z nich preferuje margaríny (rastlinné nátierky), 13 percent používa nátierkové maslá a necelá desatina tavené syry. Tavené syry a nátierkové maslá pritom asociujú matkám najmenej zdravý druh nátierok.
Na opačnom póle sa nachádzajú čerstvé syry a maslo. Margaríny považuje polovica matiek za veľmi zdravé, druhá polovica si zas myslí opak. "Tak ako pre dospelý, aj pre detský organizmus platí, že niet nad pestrú stravu, takže nátierky je vhodné striedať, ideálne je pripravovať ich doma, aby neobsahovali konzervačné látky alebo farbivá. Čerstvý syr alebo tvaroh je veľmi dobrou voľbou vzhľadom na obsah kvalitných bielkovín a dobrú stráviteľnosť. Pozor si však treba dať na lacnejšie výrobky, kde môže obsah vody prevyšovať množstvo syra. Vhodné je aj maslo, ktoré môžeme striedať s kvalitným margarínom z rastlinných olejov, obsahujúcim zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Takými sú napríklad omega-3, ktoré prospievajú zdravému vývinu a fungovaniu mozgu," uviedla Martina Sojková, detská lekárka zo združenia Výživa detí.
Podľa odborníkov by si deti, ale najmä matky, ktoré im raňajky pripravujú, mali dať väčší pozor na prísun cukrov. "Deťom sladkosti nemôžeme úplne zakázať, pri dostatku pohybu ich dokážu spáliť. Je to ale otázka kvality, množstva a tiež načasovania. Volíme radšej pomaly sa uvoľňujúce sacharidy, nie viac ako raz denne a radšej v doobedňajších hodinách ako večer. Väčšie deti, ktoré majú menej pohybu a rastú pomalšie, ako aj obézne deti, by mali samozrejme sladkosti obmedziť. Tiež je vhodné učiť deti na prirodzenú chuť potravín bez dosládzania, napríklad biely jogurt, cereálie, pitnú vodu,“ dodala Sojková.
Informácie agentúre SITA poskytla Lenka Savarová z agentúry Comm.