|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
09. júna 2010
Káva má 200 zložiek s dobrým vplyvom na organizmus
Tagy: káva
Káva neobsahuje len kofeín, ale aj takmer dvesto ďalších zložiek s pozitívnym vplyvom na ľudský organizmus. K látkam s najvýraznejšími účinkami ...
Zdieľať
Ilustračné foto
Foto: SITA/interhouse.sk
BRATISLAVA 9. júna Káva neobsahuje len kofeín, ale aj takmer dvesto ďalších zložiek s pozitívnym vplyvom na ľudský organizmus. K látkam s najvýraznejšími účinkami patria antioxidanty, obsiahnuté okrem kávy aj v ovocí, zelenine, víne, čaji alebo čokoláde, tvrdia odborníci a odborníčky z bratislavského Inštitútu kávy. Antioxidanty dokážu zabrániť oxidačnému stresu.
"Prebytočné voľné radikály, ktoré ľudské telo k bežnému metabolizmu nepotrebuje, v ľudskom tele kolujú a hľadajú molekuly, s ktorými by reagovali a stabilizovali sa tak. Pri tomto procese sa môžu zlučovať s molekulami telových buniek a narušovať tak integritu tých zdravých. Pri týchto procesoch vznikajú ďalšie voľné radikály a proces sa tak neustále opakuje. Výsledkom je predčasné starnutie buniek a poškodzovanie tkaniva. Je tiež veľmi pravdepodobné, že voľné radikály prispievajú ku vzniku degeneratívnych a zápalových ochorení. Tento jav je v odbornej terminológii označovaný ako oxidačný stres," vysvetlil Peter Minárik z Inštitútu kávy a odborník na výživu a zdravý životný štýl z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Významnú skupinu látok s antioxidačnými účinkami tvoria polyfenoly. V káve je z nich najviac zastúpená kyselina chlorogénová. "Káva má vďaka polyfenolom - významnej skupine antioxidačných látok podobne priaznivé antiaterogénne a kardioprotektívne účinky ako zelený čaj alebo červené víno," dodal Minárik. Upozornil však, že obsah antioxidantov v káve závisí od druhu a spôsobu úpravy kávových zŕn. Silnejší antioxidačný potenciál ako viac konzumovaná arabica má druh robusta. Arabica však vyniká intenzívnejšiu chuťou a arómou. Kompromisom môže byť striedanie oboch druhov kávy, prípadne sa orientovať na bežne dostupné kávové zmesi obsahujúce aj arabicu, aj robustu.
Agentúru SITA informoval Michal Holčík z Inštitútu kávy.
SITA
BRATISLAVA 9. júna Káva neobsahuje len kofeín, ale aj takmer dvesto ďalších zložiek s pozitívnym vplyvom na ľudský organizmus. K látkam s najvýraznejšími účinkami patria antioxidanty, obsiahnuté okrem kávy aj v ovocí, zelenine, víne, čaji alebo čokoláde, tvrdia odborníci a odborníčky z bratislavského Inštitútu kávy. Antioxidanty dokážu zabrániť oxidačnému stresu.
"Prebytočné voľné radikály, ktoré ľudské telo k bežnému metabolizmu nepotrebuje, v ľudskom tele kolujú a hľadajú molekuly, s ktorými by reagovali a stabilizovali sa tak. Pri tomto procese sa môžu zlučovať s molekulami telových buniek a narušovať tak integritu tých zdravých. Pri týchto procesoch vznikajú ďalšie voľné radikály a proces sa tak neustále opakuje. Výsledkom je predčasné starnutie buniek a poškodzovanie tkaniva. Je tiež veľmi pravdepodobné, že voľné radikály prispievajú ku vzniku degeneratívnych a zápalových ochorení. Tento jav je v odbornej terminológii označovaný ako oxidačný stres," vysvetlil Peter Minárik z Inštitútu kávy a odborník na výživu a zdravý životný štýl z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Významnú skupinu látok s antioxidačnými účinkami tvoria polyfenoly. V káve je z nich najviac zastúpená kyselina chlorogénová. "Káva má vďaka polyfenolom - významnej skupine antioxidačných látok podobne priaznivé antiaterogénne a kardioprotektívne účinky ako zelený čaj alebo červené víno," dodal Minárik. Upozornil však, že obsah antioxidantov v káve závisí od druhu a spôsobu úpravy kávových zŕn. Silnejší antioxidačný potenciál ako viac konzumovaná arabica má druh robusta. Arabica však vyniká intenzívnejšiu chuťou a arómou. Kompromisom môže byť striedanie oboch druhov kávy, prípadne sa orientovať na bežne dostupné kávové zmesi obsahujúce aj arabicu, aj robustu.
Agentúru SITA informoval Michal Holčík z Inštitútu kávy.
SITA
Tagy: káva