|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
27. októbra 2006
Kari korenie spomaľuje starnutie mozgu
Strava, ktorej súčasťou je aj kari korenie, chráni mozog pred starnutím. Ázijčania v pokročilom veku konzumujúci kari vykazujú v štandardizovaných testoch využitím svojich kognitívnych ...
Zdieľať
BRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) - Strava, ktorej súčasťou je aj kari korenie, chráni mozog pred starnutím. Ázijčania v pokročilom veku konzumujúci kari vykazujú v štandardizovaných testoch využitím svojich kognitívnych schopností lepšie výsledky ako tí, ktorí kari nejedia. Kurkumín, ktorý sa nachádza v kari korení, obsahuje účinné antioxidanty a má protizápalové účinky. Je známe, že u dlhodobých užívateľov protizápalových liekov sa znižuje riziko Alzheimerovej choroby, hoci tieto chemické preparáty môžu nepriaznivo vplývať na žalúdok, črevá a ľadviny. Preto sa odporúča užívať tieto lieky až v starobe.
Ukázalo sa, že tieto antioxidanty, ako napríklad vitamín E, preukázateľne ochraňujú neuróny, ale ich pozitívny účinok na poznávacie schopnosti u pacientov so slabou až miernou demenciou je obmedzený.
Univerzita v Singapure porovnala výsledky testu mentálnych schopností vyše tisícky Ázijčanov vo veku 60 až 93 rokov, ktorí netrpia demenciou. Väčšina účastníkov výskumu konzumuje kari aspoň raz za 6 mesiacov, 43 percent jedáva kari často alebo pravidelne a 16 percent účastníkov výskumu nikdy kari nejedlo alebo len výnimočne. U prvých dvoch skupín viac či menej pravidelných konzumentov zaznamenali výskumníci lepšie výsledky testov mentálnych schopností, v porovnaní s tými, ktorí ho nikdy nejedli, alebo ktorí ho konzumovali len niekoľkokrát.
"Lepšie kognitívne schopnosti sme pozorovali aj u tých, ktorí kari nekonzumujú príliš často," tvrdí lekárka Ce-Pin Ng. Výsledky výskumy prinášajú jasný dôkaz, že konzumácia kari pozitívne ovplyvňuje poznávacie procesy.
Kari korenie sa používa najmä v Indii, kde je počet pacientov s Alzheimerovou chorobou 4-krát nižší ako napríklad s Spojených štátoch. Výskumníci dodávajú, že kari korenie je vhodným doplnkom stravy, ktorý pomáha v prevencii tejto choroby.
SITA/Reuters/AP