|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. decembra 2010
Kapustnica nesmie chýbať na vianočnom stole ani v Rumunsku
Rumunské Vianoce sú v každej oblasti iné, spája ich však to, že sú najdôležitejším rodinným sviatkom v krajine. V každej domácnosti je jedlička alebo smrek ústrednou ...
Zdieľať
Ilustračné fotoFoto: SITABRATISLAVA 21. decembra (WEBNOVINY) - Rumunské Vianoce sú v každej oblasti iné, spája ich však to, že sú najdôležitejším rodinným sviatkom v krajine. V každej domácnosti je jedlička alebo smrek ústrednou vianočnou dekoráciou.
Okrem návštevy kostola je obľúbeným zvykom spievanie kolied. Deti a mladí ľudia navštevujú počas vianočných sviatkov susedov, spievajú vianočné piesne a recitujú. Vedúci skupiny nesie veľkú drevenú hviezdu, známu ako steaua, pokrytú lesklým papierom a ozdobenú zvončekmi a farebnými stuhami. V jej strede je obraz Svätej Rodiny.
Sviatočné menu obsahuje rôzne domáce potraviny, ako plnené kapustné listy nazývané sarmale, sladký koláč cozonac a najmä kapustnicu. Tá je veľmi obľúbeným a zároveň praktickým jedlom, pretože podľa zvykov táto polievka "dozrieva" a najlepšie je ju konzumovať na druhý alebo tretí deň po uvarení. Kuchár alebo kuchárka ju pripraví vopred, a tak na Štedrý deň, či v prvý sviatok vianočný netreba nič variť.
Zdroj: www.the-north-pole-com, prieskum spoločnosti GfK
Okrem návštevy kostola je obľúbeným zvykom spievanie kolied. Deti a mladí ľudia navštevujú počas vianočných sviatkov susedov, spievajú vianočné piesne a recitujú. Vedúci skupiny nesie veľkú drevenú hviezdu, známu ako steaua, pokrytú lesklým papierom a ozdobenú zvončekmi a farebnými stuhami. V jej strede je obraz Svätej Rodiny.
Sviatočné menu obsahuje rôzne domáce potraviny, ako plnené kapustné listy nazývané sarmale, sladký koláč cozonac a najmä kapustnicu. Tá je veľmi obľúbeným a zároveň praktickým jedlom, pretože podľa zvykov táto polievka "dozrieva" a najlepšie je ju konzumovať na druhý alebo tretí deň po uvarení. Kuchár alebo kuchárka ju pripraví vopred, a tak na Štedrý deň, či v prvý sviatok vianočný netreba nič variť.
Zdroj: www.the-north-pole-com, prieskum spoločnosti GfK