![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
24. decembra 2017
K Vianociam patrí aj štedro prestretý stôl s tradičnými pokrmami
Štedrovečerný stôl so sviečkami a orechami, ktoré symbolizujú zdravie na celý nasledujúci rok.
Zdieľať

Vianočný večer sa 24. decembra na Slovensku začína po východe prvej hviezdy. Rodina zasadne k štedrovečernému stolu a zvyčajne sa ako prvá podáva oblátka s medom a cesnakom. V minulosti ich pre celú dedinu piekol miestny učiteľ a do domácností ich roznášali žiaci, ako to poznáme z televízneho filmu Vianočné oblátky (1977) podľa poviedky slovenského klasika Martina Kukučína o zvykoch a obyčajach našich predkov v období od Ondreja po Vianoce. Oblátky z jednoduchého liateho cesta môžu byť ploché alebo stočené do trubičiek. Toto obradové predjedlo symbolizuje hostiu, posvätný chlieb, telo Kristovo.
Na štedrovečerných stoloch v stredoslovenských a východoslovenských domácnostiach zrejme nechýbajú špeciálne opekance, známe aj ako pupáky alebo bobáľky. Malé guľôčky z kysnutého cesta sa upečú a podávajú s makom, medom či orechmi.
Kým v niektorých príbytkoch rozvoniava na Vianoce kapustnica, v iných to môže byť hríbová, šošovicová či rybacia polievka. Hlavným chodom sú najmä rôzne druhy rýb so zemiakovým či majonézovým šalátom, ale nájdu sa aj vyprážané rezne. V minulosti sa pred vianočnými sviatkami zvykli robiť zabíjačky, preto na sviatočných stoloch nechýbali aj mäsové výrobky ako jaternice, huspenina, tlačenka a klobásy, ktoré sa však konzumovali až po polnoci.
Slávnostné menu dopĺňa lahodné vianočné pečivo a koláče. Sladkou bodkou za výdatnou večerou bývajú medovníčky, linecké koláčiky, šuhajdy, štedrák, kokosky alebo medvedie labky a vanilkové rožky.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR