|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 16.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Agnesa
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. decembra 2019
Jedným z najtradičnejších jedál v okolí Púchova bola zemiaková alebo k
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Púchov 24. decembra (TASR) – Základom gastronómie na strednom Považí bolo v minulosti to, čo si ľudia sami dopestovali – zemiaky, dyne, kapusta, fazuľa, kvaka, ale aj ovčie mlieko, jačmeň, raž. Pre TASR to povedala majsterka odborného výcviku zo Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Púchove Jana Mikulová. „Základom boli zemiaky. Zo zemiakov sa pripravovalo všetko, či už to bola polievka, hlavné jedlo, múčniky. Naši predkovia tak mali na stole zemiakové polievky, zemiakovú babu, z múčnikov napríklad zemiakové šúľance s tvarohom alebo pirohy – sladké i na slano,“ priblížila Mikulová.
Jedným z najtradičnejších jedál v okolí Púchova bola podľa nej zemiaková alebo krúpna baba. Pripravovala sa z nastrúhaných zemiakov, bravčovej masti, krúpov, vajec a pochutín, ako soľ, cesnak, korenie, majoránka. Počas všedných dní ju pripravovali ako pôstnu – bez mäsa.
„Najmä po vianočných sviatkoch dávali do krúpnej baby aj bravčové mäso, slaninu a údené mäso, ale aj oškvarky. Z tej pôstnej baby sa tak stala mäsová, ktorú pripravujeme aj doteraz,“ doplnila Mikulová s tým, že v prípade krúpnej baby sa krúpy len udusili a pridali sa do nastrúhaných zemiakov. Na zapitie sa používalo sladké i kyslé mlieko a rôzne zákvasy.
Ako dodala, na púchovskej krúpnej babe so slaninkou si v novembri tohto roku pochutnali aj účastníci konferencie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni, pre ktorých pripravoval recepciu Trenčiansky samosprávny kraj a SOŠ obchodu a služieb Púchov. „Okrem iného sme pre účastníkov konferencie pripravili 300 porcií krúpnej baby, mimoriadne im chutila, minula sa do posledného kúska,“ doplnila Mikulová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR