|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. decembra 2013
Jedlá regiónov Slovenska vychádzajú z maďarskej aj rusínskej kuchyne
Základom slovenskej kuchyne sú suroviny, ktoré sú pre túto krajinu a región tradičné a dostupné - zemiaky a kapusta. K typickým surovinám slovenskej gastronómie sa radia aj bryndza, jahňacina ...
Zdieľať
Bratislava 30. novembra (TASR) - Základom slovenskej kuchyne sú suroviny, ktoré sú pre túto krajinu a región tradičné a dostupné – zemiaky a kapusta. K typickým surovinám slovenskej gastronómie sa radia aj bryndza, jahňacina a baranina.
"Na gastronomické špecifiká jednotlivých regiónov majú vplyv okolité krajiny či tradičný druh poľnohospodárstva v dane oblasti," uviedol prezident Slovenského zväzu kuchárov a čašníkov Branislav Križan. "Napríklad na juhu Slovenska je to vplyv maďarskej kuchyne, zameranej na ryby, či na perkelty, na východe zasa vplyv rusínskej kuchyne, ktorú dokumentujú napríklad holúbky – plnené kapustné listy s paradajkovou omáčkou," spomenul Križan.
Pre severné oblasti Slovenska sú typické jedlá, ktoré využívajú bryndzu a syr, teda produkty z tradičnej činnosti v týchto regiónoch – chov oviec. Špecialitou malokarpatskej oblasti na juhozápade Slovenska je hydina, najmä husi a kačky. "Nejde len o pečenú hus s lokšami či knoflami, alebo husaciu pečienku, ale napríklad aj o husaciu terinu," poznamenal Križan. Doplnil, že neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne je aj bravčové mäso na všetky možné spôsoby a tiež divina.
Práve divina sa najčastejšie objavuje v menu slovenských kuchárov na medzinárodných súťažiach. "Najčastejšie sa pripravuje mäso z chrbtovej časti daniela, mladého jeleňa či srnky, často je to aj s hubami typickými pre Slovensko," uviedol Križan. Ako prílohu k týmto jemným mäsám preferujú kuchári zeleninu v podobe pyré z karfiolu, kalerábu či zeleru.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
"Na gastronomické špecifiká jednotlivých regiónov majú vplyv okolité krajiny či tradičný druh poľnohospodárstva v dane oblasti," uviedol prezident Slovenského zväzu kuchárov a čašníkov Branislav Križan. "Napríklad na juhu Slovenska je to vplyv maďarskej kuchyne, zameranej na ryby, či na perkelty, na východe zasa vplyv rusínskej kuchyne, ktorú dokumentujú napríklad holúbky – plnené kapustné listy s paradajkovou omáčkou," spomenul Križan.
Pre severné oblasti Slovenska sú typické jedlá, ktoré využívajú bryndzu a syr, teda produkty z tradičnej činnosti v týchto regiónoch – chov oviec. Špecialitou malokarpatskej oblasti na juhozápade Slovenska je hydina, najmä husi a kačky. "Nejde len o pečenú hus s lokšami či knoflami, alebo husaciu pečienku, ale napríklad aj o husaciu terinu," poznamenal Križan. Doplnil, že neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne je aj bravčové mäso na všetky možné spôsoby a tiež divina.
Práve divina sa najčastejšie objavuje v menu slovenských kuchárov na medzinárodných súťažiach. "Najčastejšie sa pripravuje mäso z chrbtovej časti daniela, mladého jeleňa či srnky, často je to aj s hubami typickými pre Slovensko," uviedol Križan. Ako prílohu k týmto jemným mäsám preferujú kuchári zeleninu v podobe pyré z karfiolu, kalerábu či zeleru.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR