|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. novembra 2015
Je túžba po nezdravom jedle vo vašich génoch?
Niekto nezdravej strave odolá, iný zas nie. Mozog niektorých ľudí je nastavený na túžbu po potrave s vysokým obsahom tuku.
Zdieľať
« Ste otrokom nezdravých potravín a čelíte zdanlivo nekonečnému boju s cieľom potlačiť svoje chute? Ak áno, nový výskum by vám mohol ponúknuť dobré správy – môžete z toho obviniť svoju genetickú výbavu.
Nová štúdia ukázala, že mozog niektorých ľudí je pevne prepojený s hľadaním vysoko tučnej stravy. Tím vedcov z Imperial College v Londýne objavil dva genetické varianty - známe ako FTO a DRD2. Tie spôsobujú, že niektorí ľudia zažívajú intenzívnejšie chute na nezdravé potraviny. Práve tieto genetické varianty menia hladinu dopamínu v mozgu. Dopamín je chemická látka, ktorá súvisí s pocitom odmenenia.
Doktor Tony Goldstone, konzultant endokrinológ, ktorý viedol štúdiu, pre dailymail.co.uk povedal: „To znamená, že sa môže vyskytnúť viac chutí ako u priemerného človeka, keď sú pred vami vysokokalorické potraviny – teda tie s vysokým obsahom tuku alebo cukru – čo vedie k ich konzumácii.“
Tím vedcov hodnotil 45 dobrovoľníkov, ktorí mali cez noc hladovať. Účastníci boli požiadaní, aby sa pozreli na obrázky jedla buď s vysokým alebo nízkym obsahom kalórií a zhodnotili, ktoré im pripadali lákavé. Medzitým vedci hodnotili aktivitu ich mozgu pomocou skenovania funkčnou magnetickou rezonanciou (fMRI).
Vedci tiež vzali vzorku DNA od každého účastníka. Došli k záveru, že účastníci štúdie s variantom génu FTO – ktorý je predispozíciou k obezite - mali väčšiu aktivitu pri pohľade na vysoko kalorické potraviny v orbitofrontálnej kôre ich mozgu. Títo ľudia teda jedli viac tučných jedál. Rovnakú úroveň mozgovej aktivity však nevideli, keď sa títo účastníci pozreli na fotky zdravých potravín.
„Je zaujímavé, že sme tiež zistili, že aktivácia v časti mozgu zvanej striatum sa zvyšuje, keď sa ľudia s variantom FTO pozreli na vysoko kalorické potraviny, ale záviselo to aj od toho, ktorú variantu druhého génu DRD2 majú k dispozícii,“ povedal doktor Gladstone.
DRD2 variant mení, ako funguje systém dopamínu v mozgu. Jedným z dôvodov, prečo budú ľudia s variantom FTO skôr obézni je, že dopamínové signály v mozgu ich vedú k pocitu odmeny spojenom s tučnou stravou. Ľudia s týmito genetickými variantmi by mohli odlišne reagovať aj na niektoré spôsoby liečby obezity. Niektoré lieky, ktoré menia, ako dopamín pôsobí v mozgu, rovnako ako špecifické chirurgické zákroky a hormóny z čriev môžu pôsobiť na dopamín mozgových buniek, a teda liečiť ich chute. »
Maškrtný jazyk sídli v mozgu
Nová štúdia ukázala, že mozog niektorých ľudí je pevne prepojený s hľadaním vysoko tučnej stravy. Tím vedcov z Imperial College v Londýne objavil dva genetické varianty - známe ako FTO a DRD2. Tie spôsobujú, že niektorí ľudia zažívajú intenzívnejšie chute na nezdravé potraviny. Práve tieto genetické varianty menia hladinu dopamínu v mozgu. Dopamín je chemická látka, ktorá súvisí s pocitom odmenenia.
Doktor Tony Goldstone, konzultant endokrinológ, ktorý viedol štúdiu, pre dailymail.co.uk povedal: „To znamená, že sa môže vyskytnúť viac chutí ako u priemerného človeka, keď sú pred vami vysokokalorické potraviny – teda tie s vysokým obsahom tuku alebo cukru – čo vedie k ich konzumácii.“
Tím vedcov hodnotil 45 dobrovoľníkov, ktorí mali cez noc hladovať. Účastníci boli požiadaní, aby sa pozreli na obrázky jedla buď s vysokým alebo nízkym obsahom kalórií a zhodnotili, ktoré im pripadali lákavé. Medzitým vedci hodnotili aktivitu ich mozgu pomocou skenovania funkčnou magnetickou rezonanciou (fMRI).
Vedci tiež vzali vzorku DNA od každého účastníka. Došli k záveru, že účastníci štúdie s variantom génu FTO – ktorý je predispozíciou k obezite - mali väčšiu aktivitu pri pohľade na vysoko kalorické potraviny v orbitofrontálnej kôre ich mozgu. Títo ľudia teda jedli viac tučných jedál. Rovnakú úroveň mozgovej aktivity však nevideli, keď sa títo účastníci pozreli na fotky zdravých potravín.
Napravte si chute
„Je zaujímavé, že sme tiež zistili, že aktivácia v časti mozgu zvanej striatum sa zvyšuje, keď sa ľudia s variantom FTO pozreli na vysoko kalorické potraviny, ale záviselo to aj od toho, ktorú variantu druhého génu DRD2 majú k dispozícii,“ povedal doktor Gladstone.
DRD2 variant mení, ako funguje systém dopamínu v mozgu. Jedným z dôvodov, prečo budú ľudia s variantom FTO skôr obézni je, že dopamínové signály v mozgu ich vedú k pocitu odmeny spojenom s tučnou stravou. Ľudia s týmito genetickými variantmi by mohli odlišne reagovať aj na niektoré spôsoby liečby obezity. Niektoré lieky, ktoré menia, ako dopamín pôsobí v mozgu, rovnako ako špecifické chirurgické zákroky a hormóny z čriev môžu pôsobiť na dopamín mozgových buniek, a teda liečiť ich chute. »