Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Tlačové správy

Je cukor jed?



Pomenovanie nie je náhodné Vznik obrovského množstva ochorení diabetu ovplyvňuje mnoho faktorov. Podľa výsledkov najnovších výskumov zohráva konzumácia rafinovaného cukru oveľa významnejšiu ...



Zdieľať
bez nazvu BRATISLAVA 5. decembra (WBN/PR) - Pomenovanie nie je náhodné

Vznik obrovského množstva ochorení diabetu ovplyvňuje mnoho faktorov. Podľa výsledkov najnovších výskumov zohráva konzumácia rafinovaného cukru oveľa významnejšiu úlohu ako ostatné faktory. Toto zistenie je podľa vedcov rovnako významné ako zistenie spojitosti medzi fajčením a vznikom rakoviny pľúc. Počas výskumov bola zmapovaná súvislosť medzi spotrebou cukru a vznikom cukrovky v 175 krajinách. Výsledky dokazujú, že čím viac cukru konzumuje určitá skupina ľudí, tým je počet ochorení na cukrovku vyšší, a to nezávisle na počte obéznych ľudí v skupine. Na druhej strane, ak sa z nejakého dôvodu konzumácia cukru zníži, klesá aj pomer chorých. Na základe analýz sa zdá, že prvoradou príčinou vzniku ochorenia nie je obezita, ale prehnane sladký život.

Cukrovka a mnohé iné následky
Diabetes nie je jediným problémom, ktorý sa týka cukru: cukor môže byť zodpovedný za vznik zubného kazu, za prekyslenie organizmu, za zhoršenie kvality kostí a nedostatok vitamínov. Kým cukor prítomný v ovocí a zelenine dokáže náš organizmus odbúrať pomerne ľahko, denne sa musí popasovať s chemicky modifikovanými molekulami umelo vyrábaného rafinovaného cukru. K tomu, aby to dokázal účinne zvládnuť, potrebuje nepretržitý prísun vitamínu B1 a iných vitamínov, ktoré náš organizmus pokrýva z vlastných zdrojov. V prípade nadmernej konzumácie cukru však môže dôjsť k vyčerpaniu zásob, nevraviac o vápniku, ktorý jednoducho cukor z nášho organizmu odčerpá. Znižuje aj optimálne fungovanie imunitnej sústavy: podľa odborníkov denná konzumácia 100 g bieleho cukru znižuje odolnosť organizmu až o 40%.

Deti závislé na cukre
Pred nežiaducimi účinkami cukru, žiaľ, nie sú uchránené ani deti: podľa výskumov na univerzite v Yale môžu byť sladkosti príčinou porúch koncentrácie u detí, môžu vyvolávať v organizme príznaky stresu. Nadmerné množstvo cukru totiž stimuluje organizmus na zvýšenú produkciu adrenalínu, čo vyvoláva akýsi stav trvalej hyperaktivity, z ktorej neskôr môže vzniknúť agresivita a dekoncentrácia. Navyše podobne ako káva či cigarety, cukor spôsobuje akúsi závislosť už aj počas vnútromaternicového vývinu: v maternici začne organizmus plodu vystaveného vyššiemu obsahu cukru produkovať zvýšené množstvo inzulínu, ktorý neprestáva ani po pôrode, tým pádom môže u bábätiek spôsobiť nízku hladinu cukru v krvi až do takej miery, že budú odkázané na prísun cukru. Zakázať deťom cukor úplne je však napriek všetkému rovnako škodlivé, ako keď ho konzumujú v prehnanom množstve: kľúčom je prísun cukrov z prírodných zdrojov (ovocie, zelenina, plody, semená, mliečne výrobky – bez pridaného cukru...).

Nahrádzajme ho všade, kde sa to dá... Pokračovanie TU

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Slováci sa chystajú na vianočné nákupy
<< predchádzajúci článok
Víkendová výluka električiek do Ružinova je zrušená