|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
23. septembra 2017
Jablkovú súťaž Hontu vyhral jablkový mešec s karamelovými gaštanmi
Jablkový mešec s karamelovými gaštanmi od Bibiany Janovskej a Jany Babiakovej (na snímke) z Hontianskych Nemiec, sa stal dnes v Lazdanoch v okrese Krupina celkovým víťazom súťažného podujatia Jablkovej chuť Hontu po ladziansky. Tento ...
Zdieľať
Jablkový mešec s karamelovými gaštanmi od Bibiany Janovskej a Jany Babiakovej (na snímke) z Hontianskych Nemiec, sa stal dnes v Lazdanoch v okrese Krupina celkovým víťazom súťažného podujatia Jablkovej chuť Hontu po ladziansky. Tento originálny dezert zvíťazil zároveň aj v kategórii múčnych jedál. Ladzany 23. septembra 2017. Foto: TASR/Jozef Poliak
Ladzany 23. septembra (TASR) - Jablkový mešec s karamelovými gaštanmi od Bibiany Janovskej a Jany Babiakovej z Hontianskych Nemiec sa stal dnes v Ladzanoch v okrese Krupina celkovým víťazom súťažného podujatia Jablková chuť Hontu po ladziansky. Tento originálny dezert zvíťazil zároveň aj v kategórii múčnych jedál."Recept sme sami vymysleli, aj keď priznávame, že ide o kombináciu už známeho receptu s našou fantáziou," povedala TASR Janovská z víťazného družstva. Dezert obsahuje samozrejme jablká a sú v ňom aj gaštany, karamel či palacinkové cesto.
V Lazdanoch dnes v už tradičnom kulinárskom podujatí v troch kategóriách súťažilo celkom 13 družstiev z regiónu Hont. Okrem múčnych jedál si tamojší kuchári a pekári merali svoje sily aj v kategóriách ovocných a mäsových jedál. Vo všetkých však muselo byť obsiahnuté jablko.
"Porotu zaujali aj víťazi v kategórii ovocných jedál, kde miestni chalupári pripravili jedinečné jablkovo-marcipánové prekvapenie a tiež srnčie zo sadu od iných miestnych chalupárov, ktorí vynikajúco skombinovali srňacie mäso s cesnakom, cibuľou a jablkami," priblížila ocenené jedlá zástupkyňa združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Luptáková. "Myslím si, že všetci súťažiaci dokázali, ako sa zdokonaľujú. Každý mal snahu predstaviť to najlepšie jedlo alebo múčnik, v ktorom je zastúpené jablko," dodala.
Ovocinárstvo má na Honte a v Ladzanoch zvlášť pevné korene. Už za čias rakúsko–uhorskej monarchie sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza práve v Ladzanoch ako jeden z 18 v rámci celého Slovenska. Tento rok však bolo podľa starostu Miloša Čmela jabĺk azda najmenej za ostaných niekoľko rokov. Vplyv na úrodu malo najmä počasie, keď kvety plodov zamrzli ešte pri jarných mrazoch.