|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
20. októbra 2013
Jablká si cenia vo viacerých európskych krajinách
Docenenie jabĺk, ich odrôd aj ovocných sadov patrí medzi hlavné náplne osláv Dňa jablka (Apple Day), známeho aj ako Deň pôvodných odrôd jabĺk.
Zdieľať
Londýn/Paríž/Lausanne/Namur/Bratislava 20. októbra (TASR) - Docenenie jabĺk, ich odrôd aj ovocných sadov patrí medzi hlavné náplne osláv Dňa jablka (Apple Day), známeho aj ako Deň pôvodných odrôd jabĺk.
Pripomína sa každý rok 21. októbra, alebo najbližšie k tomuto termínu. Iniciovala ho britská organizácia Common Ground v roku 1990 a už v roku 1991 sa konalo vyše 50 podujatí.
V roku 2000 organizátori pripravili vyše 600 podujatí nielen vo Veľkej Británii, ale aj na svete.
Podľa organizátorov Dňa jabĺk jeho hlavným obsahom má vždy byť oslava aj zdôrazňovanie bohatstva odrôd tohto ovocia. Podstatná myšlienka dňa spočíva v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.
Na Deň jabĺk sa človek na rôznych podujatiach má možnosť oboznámiť s množstvom odrôd tohto ovocia, môže ochutnať jedlá i nápoje, ktoré sa z neho dajú pripraviť. Jablká sa uplatňujú v teplých i studených, slaných i sladkých pokrmoch. Koniec-koncov pestrosťou spracovania jabĺk si jednotlivé kultúry a lokality zachovávajú kus svojej výnimočnosti a jedinečnosti.
Kto by nepoznal niektorý z druhov jablčníka, jablkovú, jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú štrúdľu, či divinu s jablkami, jablkové pyré, jablkový kompót, jablkovú šťavu, kto by ho nestretol aspoň raz v kvasenej kapuste?
Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú - jablko prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus, môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Odborníci dodávajú, že jablko má protizápalové, mikrobiologické a krvotvorné účinky. Nepochybne aj preto sa slovo jablko dostalo do ustálených spojení či idiomov, napríklad: "Denne jedno jablko pre zdravie".
Vo Švajčiarsku aj vo Francúzsku patrí jablko medzi najobľúbenejšie ovocie. Podľa švajčiarskej Informačnej roľníckej agentúry (AGIR) jeden Švajčiar skonzumuje ročne 18 kilogramov jabĺk. Vo Švajčiarsku si Deň jabĺk zorganizovali 20. septembra tohto roku.
Na Slovensku sa vďaka Slovenskému zväzu záhradkárov dozvedáme, kto sa v danom konkrétnom roku stal víťazom súťaže o Najkrajšie jablko. Na svojej internetovej stráne Slovenský zväz záhradkárov avizuje 18. ročník celoslovenskej súťaže O najkrajšie jablko i piaty ročník O najkrajšiu hrušku s medzinárodnou účasťou v dňoch 25..-26. októbra 2013 na Výstavisku EXPOCENTER v Trenčíne.
Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Európska asociácia líg proti rakovine na jeseň každého roku vyhlasuje Týždeň proti rakovine. V rámci neho sa slovenská Liga proti rakovine (LPR) zapája do aktivít prevažne preventívneho a výchovného zamerania. Počas Týždňa proti rakovine sa tradične koná aj Deň jabĺk, ktoré dobrovoľníci rozdávajú občanom, aby pamätali na zdravý štýl života.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Na snímke zber jabĺk v ovocných sadoch v areáli spoločnosti Agromix so sídlom v obci Sedliská v utorok 15. októbra 2013. Foto: TASR/Tomáš Doboš
Pripomína sa každý rok 21. októbra, alebo najbližšie k tomuto termínu. Iniciovala ho britská organizácia Common Ground v roku 1990 a už v roku 1991 sa konalo vyše 50 podujatí.
V roku 2000 organizátori pripravili vyše 600 podujatí nielen vo Veľkej Británii, ale aj na svete.
Podľa organizátorov Dňa jabĺk jeho hlavným obsahom má vždy byť oslava aj zdôrazňovanie bohatstva odrôd tohto ovocia. Podstatná myšlienka dňa spočíva v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.
Na Deň jabĺk sa človek na rôznych podujatiach má možnosť oboznámiť s množstvom odrôd tohto ovocia, môže ochutnať jedlá i nápoje, ktoré sa z neho dajú pripraviť. Jablká sa uplatňujú v teplých i studených, slaných i sladkých pokrmoch. Koniec-koncov pestrosťou spracovania jabĺk si jednotlivé kultúry a lokality zachovávajú kus svojej výnimočnosti a jedinečnosti.
Snímka z trhoviska na Miletičovej ulici v bratislavskom Ružinove Foto: TASR/Pavel Neubauer
Kto by nepoznal niektorý z druhov jablčníka, jablkovú, jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú štrúdľu, či divinu s jablkami, jablkové pyré, jablkový kompót, jablkovú šťavu, kto by ho nestretol aspoň raz v kvasenej kapuste?
Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú - jablko prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus, môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Odborníci dodávajú, že jablko má protizápalové, mikrobiologické a krvotvorné účinky. Nepochybne aj preto sa slovo jablko dostalo do ustálených spojení či idiomov, napríklad: "Denne jedno jablko pre zdravie".
Vo Švajčiarsku aj vo Francúzsku patrí jablko medzi najobľúbenejšie ovocie. Podľa švajčiarskej Informačnej roľníckej agentúry (AGIR) jeden Švajčiar skonzumuje ročne 18 kilogramov jabĺk. Vo Švajčiarsku si Deň jabĺk zorganizovali 20. septembra tohto roku.
Na Slovensku sa vďaka Slovenskému zväzu záhradkárov dozvedáme, kto sa v danom konkrétnom roku stal víťazom súťaže o Najkrajšie jablko. Na svojej internetovej stráne Slovenský zväz záhradkárov avizuje 18. ročník celoslovenskej súťaže O najkrajšie jablko i piaty ročník O najkrajšiu hrušku s medzinárodnou účasťou v dňoch 25..-26. októbra 2013 na Výstavisku EXPOCENTER v Trenčíne.
Víťaz súťaže O najkrajšie jablko od pestovateľa Rudolfa Hollého z Dubnice nad Váhom počas 3. ročníka výstavy okrasných drevín, ovocných stromov a potrieb pre záhradkarov JAHRADA 2012 19. októbra 2012 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Európska asociácia líg proti rakovine na jeseň každého roku vyhlasuje Týždeň proti rakovine. V rámci neho sa slovenská Liga proti rakovine (LPR) zapája do aktivít prevažne preventívneho a výchovného zamerania. Počas Týždňa proti rakovine sa tradične koná aj Deň jabĺk, ktoré dobrovoľníci rozdávajú občanom, aby pamätali na zdravý štýl života.
Zdroje: www.england-in-particular.info, www.commonground.org.uk, www.national-awareness-days.com, www.phrases.org.uk/meanings/an-apple-a-day.html, www.amisdelaterre.be, www.agirinfo.com, www.swissfruit.ch, www.lapomme.org, www.zvazzahradkarov.sk, www.lpr.sk
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR