|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
25. januára 2006
Jablká a džús z nich napomáhajú lepšej činnosti mozgu
Konzumácia jabĺk a jablkového džúsu môže spomaliť starnutie mozgu. Vedci z univerzity v Massachusetts prišli na to, že v jablkách sa nachádza látka, ktorá chráni mozgové bunky pred starnutím. ...
Zdieľať
BRATISLAVA 25. januára (WN/SITA) - Konzumácia jabĺk a jablkového džúsu môže spomaliť starnutie mozgu. Vedci z univerzity v Massachusetts prišli na to, že v jablkách sa nachádza látka, ktorá chráni mozgové bunky pred starnutím. Výskumník Thomas B. Shea pozoroval dve skupiny dospelých myší, z ktorých jedna skupina dostávala stravu obohatenú o jablkový džús zmiešaný s vodou. Myši pustili do labyrintu. Tie, ktoré dostávali potravu spolu s jablkovým džúsom, podali lepší výkon. Mali tiež menšie poškodenia mozgu ako myši, ktoré jablkový džús nedostávali. Vedci teda dokázali, že jablkový džús ochránil mozog myší pred oxidačnými procesmi.
Množstvo džúsu, ktoré myši dostávali, sa rovnalo odporúčanej dennej konzumácii džúsu u človeka, teda dva až tri poháre denne, čo sa rovná približne dvom až štyrom čerstvým jablkám. Podľa štúdie, ktorú zverejnil časopis Journal of Alzheimer's Disease, obsahujú jablká dostatočné množstvo antioxidantov, ktoré sú zodpovedné za pozitívny vplyv na myšacie mozgy.
FOTO:SITA