![]() |
03. decembra 2017
Žiaden výživový poradca, ani aplikácie, ani fit denníky. A predsa boli naši prarodičia plní energie a nesťažovali si na zlé zdravie. Predchádzajúce generácie, ktoré boli zvyknuté počas väčšiny roka vykonávať ťažké práce na poliach, museli svoj organizmus prispôsobiť zimnému režimu. Aby ostali svieži a zdraví, vynašli sa a našli cestu, ktorá ich udržala vo forme aj v období, kedy si svoju energiu nemali kde vybiť.
TAJOMSTVO UKRYTÉ V HRNCI
Múdre gazdinky veľmi dobre vedeli, čo ich rodinu udrží zdravú: celé tajomstvo sa odohrávalo v kuchyni. Ženy svoje kulinárske umenie prispôsobili adventu – teda obdobiu, ktoré sprevádzala prísna diéta. Strava bola striedma a jedlo sa do polosýta. Ako uvádza etnografka Zora Mintalová Zubercová vo svojej publikácii Tradície na Slovensku, pôstne jedlá sa pripravovali zo zemiakov, strukovín, múky, kyslej i čerstvej kapusty, kvaky, zo sušených húb a ovocia, či z rýb. "Používal sa ľanový, slnečnicový a konopný olej, stopené maslo a obmedzilo sa používanie bryndze i smotany. Mäso počas temer štyroch týždňov bolo absolútnym tabu. Jedávali sa kaše, husté polievky alebo prívarky."
Gazdiné varili vo vode alebo v mlieku také chutné jedlá ako mrvance, párance, fliačky či rezance.
Opekance s makom.
Foto: FacebookZemiakové placky zo Spiša.
Foto: Teraz.skNa snímke ovocná kaša - brija.
Foto: FacebookNa snímke kyslá zemiakovo-mliečna polievka - ciberej.
Foto: FacebookDemikát - bryndzová polievka.
Foto: Facebook Tinkine receptyNa snímke polievka z hríbov - gribovica.
Foto: FacebookNa snímke juška - polievka z kyslej kapusty.
Foto: Facebook©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |