|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Nové pravidlá označovania by mali uvádzať už aj odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso. Vzťahujú sa na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla.BRATISLAVA 12. apríla (WEBNOVINY) - Po novom by mal mať spotrebiteľ jasno už aj v tom, odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso, ktoré si vkladá do nákupného košíka. Z obalu by mal vyčítať, kde bolo zviera chované a zabité.
Nové pravidlá označovania sa vzťahujú na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla. Či tomu tak skutočne je, si chcú preveriť inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). "Bola nariadená cielená kontrola povinných údajov pri označovaní čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny," uviedla Paulína Komarová zo ŠVPS.
Kontrola je naplánovaná na obdobie štyroch týždňov. "Po jej vyhodnotení sa na základe zistených nedostatkov a ich závažnosti určí ďalší postup," skonštatovala Komarová. Tomu, kto vyrába, balí alebo umiestňuje na trh nesprávne označené potraviny alebo neoznačené, hrozí pokuta od 100 do 100-tisíc eur.
Od prvého apríla sa nariadením Európskej komisie stanovila povinnosť uvádzať krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu na etikete čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Pri hovädzom mäse povinnosť označovania platí už dlhší čas.
Nové pravidlá označovania sa vzťahujú na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla. Či tomu tak skutočne je, si chcú preveriť inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). "Bola nariadená cielená kontrola povinných údajov pri označovaní čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny," uviedla Paulína Komarová zo ŠVPS.
Kontrola je naplánovaná na obdobie štyroch týždňov. "Po jej vyhodnotení sa na základe zistených nedostatkov a ich závažnosti určí ďalší postup," skonštatovala Komarová. Tomu, kto vyrába, balí alebo umiestňuje na trh nesprávne označené potraviny alebo neoznačené, hrozí pokuta od 100 do 100-tisíc eur.
Od prvého apríla sa nariadením Európskej komisie stanovila povinnosť uvádzať krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu na etikete čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Pri hovädzom mäse povinnosť označovania platí už dlhší čas.