|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
09. mája 2018
Hygienici vykonali v roku 2017 takmer 40.000 kontrol
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vykonal v uplynulom roku takmer 40.000 kontrol v skoro 20.000 potravinárskych prevádzkach vrátane zariadení spoločného stravovania. ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 9. mája (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vykonal v uplynulom roku takmer 40.000 kontrol v skoro 20.000 potravinárskych prevádzkach vrátane zariadení spoločného stravovania. Vyhlásených bolo tiež päť mimoriadnych cielených kontrol. Hygienici zistili viac ako 5500 nezhôd s platnými predpismi, a to vo vyše 2670 prevádzkach.Najčastejším pochybením boli nedostatky v prevádzkovej hygiene a týkali sa ako znečistenia prevádzky a pracovných plôch, tak plesní či nedostatočnej sanácie priestorov. Pochybenia sa našli tiež pri skladovaní potravín, napríklad nefunkčným chladiacim zariadením, neoddeleným skladovaním vzájomne nezlučiteľných potravín, ale aj pri v manipulácii s potravinami či pri potravinách po dátume minimálnej trvanlivosti, resp. dátume spotreby. "Zaznamenali sme aj nevhodné odstraňovanie odpadov a chýbajúce doklady o nakladaní s organickým odpadom," uviedla Daša Račková z komunikačného referátu ÚVZ SR.
Orgány verejného zdravotníctva zároveň v roku 2017 prijali 1145 podnetov, čo je zhruba o 50 viac ako v roku 2016. Z celkového počtu bolo 38 percent neopodstatnených, 36 percent opodstatnených a pri zvyšných nebolo možné dokázať ich opodstatnenosť, resp. boli odstúpené na doriešenie.
Najčastejším predmetom podnetov boli nedostatky v prevádzkovej a osobnej hygiene, zdravotné ťažkosti po konzumácii pokrmov, nevyhovujúca senzorická kvalita pokrmov, nedostatky v skladovaní surovín a potravín či nesprávna manipulácia so surovinami a hotovými pokrmami. Zákazníci sa sťažovali aj na nevyznačenie alergénov na jedálnom lístku a hluk z hudobnej produkcie. "Najzávažnejším problémom, sprevádzaným zvyšujúcim sa počtom podnetov, bol internetový predaj výživových doplnkov, ktorý si vyžaduje náročné dokazovanie," doplnila Račková.
Hygienici sa aj v minulom roku zamerali zároveň na bezpečnosť pokrmov, pričom na preskúmanie odobrali 14.141 vzoriek potravín, pokrmov či prídavných látok. Kontrolou sa preukázala nevhodnosť pri 1168 vzorkách, čo predstavuje 8,26 percenta. Najvyššie percento nevyhovujúcich vzoriek v porovnaní s ostatnými vzorkami potravín bolo zaznamenané v prípade nealkoholických nápojov (22 percent), lahôdkarských výrobkov (16,8 percenta), syrov a bryndze zo Slovenska (16,7 percenta), pokrmov rýchleho občerstvenia (16,5 percenta) a zmrzliny a dezertov (15,5 percenta).
"Musíme aj naďalej upozorňovať prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a zariadení spoločného stravovania, aby boli dôslední pri dodržiavaní zásad prevádzkovej a osobnej hygieny, podmienok skladovania potravín, ochrany pred kontamináciou a doby uchovávania rozpracovaných pokrmov a polotovarov," zdôraznil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Predísť sa tým dá vzniku závažných zdravotných komplikácií spôsobených konzumáciou kontaminovaných potravín.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR