|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 17.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klaudia
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. júna 2019
Hygienici už niekoľko týždňov kontrolujú predajcov zmrzlín
Odborní pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva už niekoľko týždňov kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Kontroly ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník
Bratislava 24. júna (TASR) – Odborní pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva už niekoľko týždňov kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Kontroly budú vykonávať až do septembra, teda do konca tohtoročnej letnej sezóny. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková."Hygienické kontroly, ktoré realizujeme, majú svoje opodstatnenie – prevádzkovateľov usmerníme a upozorníme na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy," priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas, podľa ktorého kontroly treba vnímať ako opatrenia za účelom prevencie a ochrany zdravia obyvateľov, ktorá je pre ÚVZ SR prvoradá. Zároveň požiadal prevádzkovateľov zariadení o súčinnosť a spoluprácu počas výkonu kontrol.
Hygienici preverujú pôvod surovín a polotovarov na výrobu zmrzliny, hygienickú úroveň jej podávania a prevádzkovú hygienu zariadení. Pozornosť venujú aj použitým farbivám v zmrzlinách, kontrolujú dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti surovín a polotovarov, z ktorých bola nebalená zmrzlina vyrobená, či teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach.
Rovnako zabezpečujú aj náhodné odbery sterov z pracovných plôch a náhodné odbery vzoriek zmrzliny na ich mikrobiologické a chemické vyšetrenie, čím si overujú kritérium zdravotnej bezpečnosti. Počas minuloročnej sezóny vykonali hygienici celkovo 1504 kontrol. Nedostatky zistili v 253 prevádzkach, čo predstavuje 26 percent z kontrolovaných subjektov.
Najviac prevádzok so zistenými nedostatkami sa nachádzalo v Nitrianskom, Prešovskom, Trnavskom a v Banskobystrickom kraji. Porušenia požiadaviek platných právnych predpisov boli zistené pri kontrolách v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny nachádzajúcich sa v územnej pôsobnosti všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva.
Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 169 blokových pokút v celkovej sume 14.109 eur a začatých bolo 53 správnych konaní vo veci uloženia pokuty.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR