![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Nedeľa 23.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Roman, Romana
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
28. júla 2019
Hygienici: Pozor na konzumáciu surového mäsa a mliečnych výrobkov
Ilustračná snímka.
Zdieľať

"Ochorenie sa prejaví jeden až sedem dní po skonzumovaní kontaminovaného jedla," upozorňujú pracovníci ÚVZ. Pre predchádzanie kampylobakterióze odporúčajú umývať si ruky mydlom a vodou pred prípravou a počas prípravy pokrmov, pred jedením, po práci so surovými potravinami, po návšteve toalety aj po kontakte so zvieratami. Taktiež neumývať surové mäso namáčaním vo vode, nespracúvať na jednej pracovnej ploche a rovnakými kuchynskými nástrojmi surové a tepelne upravené suroviny a vyhnúť sa konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa. "Nedostatočne tepelne upravené mäso je rizikovejšie pre malé deti a tehotné ženy," pripomína ÚVZ.
Potraviny ako mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky, čerstvé cukrárenské výrobky, šaláty, omáčky a iné rýchlo sa kaziace potraviny treba nakupovať do chladiacej tašky, dopraviť domov čo najskôr a dať hneď do chladničky "Nevytvárajte si zbytočne veľké zásoby potravín a pokrmov. Suroviny, pokiaľ je to možné, spracujte čo najrýchlejšie," radia hygienici. U vajíčok treba dávať pozor na to, aby sa ich obsah pri rozbíjaní nekontaminoval špinavými rukami alebo škrupinou. Dôležité je tiež udržiavať v čistote pracovné plochy, kuchynské náradie a pomôcky.
Za posledných desať rokov zaznamenávajú epidemiológovia narastajúci trend epidémií kampylobakteriózy. "V roku 2018 na Slovensku zaznamenali 8428 ochorení na kampylobakteriózu," informuje ÚVZ. Celkovo bolo hlásených 176 epidémií choroby, z toho v 22 epidémiách ochoreli traja a viac ľudí.
Najčastejším zdrojom ochorení bolo mäso, predovšetkým kuracie, a mäsové výrobky. "Takmer všetky epidémie kampylobakteriózy s troma a viacerými infikovanými osobami vznikli na rodinných stretnutiach," priblížili pracovníci ÚVZ.
Najviac, sedem, epidémií hlásili v Trnavskom kraji. V Prešovskom a Nitrianskom kraji sa vyskytli po štyri epidémie. V Košickom kraji boli tri a v Banskobystrickom kraji a v Žilinskom kraji v každom dve epidémie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR