|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
28. júla 2019
Hygienici: Pozor na konzumáciu surového mäsa a mliečnych výrobkov
Ilustračná snímka.
Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Ďurčo
Bratislava 28. júla (TASR) - Prvenstvo medzi ochoreniami, ktoré spôsobujú pokazené potraviny, patrí kampylobakteriózam. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) sa kampylobakterióza prejavuje bolesťou brucha, hnačkou, horúčkou, bolesťami hlavy a svalov a niekedy aj zvracaním. Rizikovým potravinami sú podľa hygienikov surové hydinové mäso, surové mlieko a tepelne neopracované mliečne výrobky. Tiež nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa a neupravenej pitnej vody."Ochorenie sa prejaví jeden až sedem dní po skonzumovaní kontaminovaného jedla," upozorňujú pracovníci ÚVZ. Pre predchádzanie kampylobakterióze odporúčajú umývať si ruky mydlom a vodou pred prípravou a počas prípravy pokrmov, pred jedením, po práci so surovými potravinami, po návšteve toalety aj po kontakte so zvieratami. Taktiež neumývať surové mäso namáčaním vo vode, nespracúvať na jednej pracovnej ploche a rovnakými kuchynskými nástrojmi surové a tepelne upravené suroviny a vyhnúť sa konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa. "Nedostatočne tepelne upravené mäso je rizikovejšie pre malé deti a tehotné ženy," pripomína ÚVZ.
Potraviny ako mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky, čerstvé cukrárenské výrobky, šaláty, omáčky a iné rýchlo sa kaziace potraviny treba nakupovať do chladiacej tašky, dopraviť domov čo najskôr a dať hneď do chladničky "Nevytvárajte si zbytočne veľké zásoby potravín a pokrmov. Suroviny, pokiaľ je to možné, spracujte čo najrýchlejšie," radia hygienici. U vajíčok treba dávať pozor na to, aby sa ich obsah pri rozbíjaní nekontaminoval špinavými rukami alebo škrupinou. Dôležité je tiež udržiavať v čistote pracovné plochy, kuchynské náradie a pomôcky.
Za posledných desať rokov zaznamenávajú epidemiológovia narastajúci trend epidémií kampylobakteriózy. "V roku 2018 na Slovensku zaznamenali 8428 ochorení na kampylobakteriózu," informuje ÚVZ. Celkovo bolo hlásených 176 epidémií choroby, z toho v 22 epidémiách ochoreli traja a viac ľudí.
Najčastejším zdrojom ochorení bolo mäso, predovšetkým kuracie, a mäsové výrobky. "Takmer všetky epidémie kampylobakteriózy s troma a viacerými infikovanými osobami vznikli na rodinných stretnutiach," priblížili pracovníci ÚVZ.
Najviac, sedem, epidémií hlásili v Trnavskom kraji. V Prešovskom a Nitrianskom kraji sa vyskytli po štyri epidémie. V Košickom kraji boli tri a v Banskobystrickom kraji a v Žilinskom kraji v každom dve epidémie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR