|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
05. novembra 2012
Hygienici kontrolovali ázijské bistrá, padali mastné pokuty
Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) kontrolovali ázijské reštaurácie na Slovensku, ktorým dali 108 blokových pokút za 8 121 eur. Ako ďalej agentúru SITA informovala ...
Zdieľať
BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) - Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) kontrolovali ázijské reštaurácie na Slovensku, ktorým dali 108 blokových pokút za 8 121 eur.
Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) Lenka Skalická, kontroly úrady vykonali vo všetkých zariadeniach spoločného stravovacieho typu ázijských reštaurácií - čínske, indické, kórejské či orientálne.
Najviac pokút v najvyššej sume bolo v Bratislavskom kraji - 16 blokových pokút v sume 2 480 eur, v Nitrianskom kraji ich bolo 25 za 1 921 eur a v Trnavskom kraji úrad uložil 25 pokút za 1 555 eur.
Kontrolovali hygienu zamestnancov aj potravín
"Začali 32 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, pričom predpokladaná suma je 15 097 eur," dodala Skalická. V troch prípadoch regionálne úrady verejného zdravotníctva nariadili uzatvorenie prevádzky, a to reštaurácie Istanbul v Dunajskej Strede, Hanoi Restaurant v Rimavskej Sobote a Ázijského bistra v Košiciach.
Mimoriadna cielená kontrola bola zameraná na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu, manipuláciu, skladovanie, podávanie a kvalitu pokrmov v ázijských reštauráciách. Išlo napríklad o dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami, doklad o odbornej, ako aj o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, pôvod tovaru alebo používanie surovín, polotovarov, potravín, pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti.
Podľa Skalickej spravili 214 kontrol v 176-tich ázijských reštauráciách. Najviac prevádzok skontrolovali pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Bratislavskom obvode – 33. Najviac ázijských prevádzok bolo v Bratislavskom kraji – 39, najmenej v Trenčianskom - 12.
Pracovníci reštaurácií nedodržiavajú pravidlá osobnej hygieny
"Nedostatky pracovníci zistili v 134 prevádzkach ázijských reštaurácií, čo predstavuje 76 percent prevádzok," uviedla Skalická. Najviac nedostatkov bolo počas kontroly zistených v Bratislavskom kraji - 31 prevádzok, čo predstavuje 94 percent, v Trnavskom kraji - 27 prevádzok, čo je 90 percent a v Nitrianskom kraji - 21 prevádzok predstavujúcich 78 percent. Najmenej prevádzok s nedostatkami bolo v Košickom a Žilinskom kraji.
Medzi najčastejšie nedostatky patrili napríklad nedostatky v prevádzkovej hygiene, ako sú znečistené steny, podlahy, taktiež nedostatky v osobnej hygiene zamestnancov, ako aj fakt, že zamestnanci boli bez dokladov o odbornej spôsobilosti a jedným z nedostatkov bolo takisto zmrazovanie hotových pokrmov a opätovné zmrazovanie mäsa po rozmrazení.
V porovnaní s prevádzkovateľmi slovenských reštaurácií ázijskí prevádzkovatelia, resp. zamestnanci ,nemajú väčšinou správne hygienické návyky, teda priestory a zariadenia nečistia pravidelne, čo sa prejavuje v nedostatkoch v prevádzkovej hygiene.
"Výsledky sterov z pracovných plôch, náradia, rúk a odevov zamestnancov tiež poukazujú na nedostatočnú dezinfekciu a sanitáciu v prevádzkach," uzavrela Skalická s tým, že najväčší problém pri kontrolách ázijských reštaurácií predstavuje komunikačná bariéra, pretože málo ázijských reštaurácií má určenú zodpovednú osobu, ktorá dostatočne ovláda slovenský jazyk.
Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) Lenka Skalická, kontroly úrady vykonali vo všetkých zariadeniach spoločného stravovacieho typu ázijských reštaurácií - čínske, indické, kórejské či orientálne.
Najviac pokút v najvyššej sume bolo v Bratislavskom kraji - 16 blokových pokút v sume 2 480 eur, v Nitrianskom kraji ich bolo 25 za 1 921 eur a v Trnavskom kraji úrad uložil 25 pokút za 1 555 eur.
Kontrolovali hygienu zamestnancov aj potravín
"Začali 32 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, pričom predpokladaná suma je 15 097 eur," dodala Skalická. V troch prípadoch regionálne úrady verejného zdravotníctva nariadili uzatvorenie prevádzky, a to reštaurácie Istanbul v Dunajskej Strede, Hanoi Restaurant v Rimavskej Sobote a Ázijského bistra v Košiciach.
Mimoriadna cielená kontrola bola zameraná na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu, manipuláciu, skladovanie, podávanie a kvalitu pokrmov v ázijských reštauráciách. Išlo napríklad o dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami, doklad o odbornej, ako aj o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, pôvod tovaru alebo používanie surovín, polotovarov, potravín, pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti.
Podľa Skalickej spravili 214 kontrol v 176-tich ázijských reštauráciách. Najviac prevádzok skontrolovali pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Bratislavskom obvode – 33. Najviac ázijských prevádzok bolo v Bratislavskom kraji – 39, najmenej v Trenčianskom - 12.
Pracovníci reštaurácií nedodržiavajú pravidlá osobnej hygieny
"Nedostatky pracovníci zistili v 134 prevádzkach ázijských reštaurácií, čo predstavuje 76 percent prevádzok," uviedla Skalická. Najviac nedostatkov bolo počas kontroly zistených v Bratislavskom kraji - 31 prevádzok, čo predstavuje 94 percent, v Trnavskom kraji - 27 prevádzok, čo je 90 percent a v Nitrianskom kraji - 21 prevádzok predstavujúcich 78 percent. Najmenej prevádzok s nedostatkami bolo v Košickom a Žilinskom kraji.
Medzi najčastejšie nedostatky patrili napríklad nedostatky v prevádzkovej hygiene, ako sú znečistené steny, podlahy, taktiež nedostatky v osobnej hygiene zamestnancov, ako aj fakt, že zamestnanci boli bez dokladov o odbornej spôsobilosti a jedným z nedostatkov bolo takisto zmrazovanie hotových pokrmov a opätovné zmrazovanie mäsa po rozmrazení.
V porovnaní s prevádzkovateľmi slovenských reštaurácií ázijskí prevádzkovatelia, resp. zamestnanci ,nemajú väčšinou správne hygienické návyky, teda priestory a zariadenia nečistia pravidelne, čo sa prejavuje v nedostatkoch v prevádzkovej hygiene.
"Výsledky sterov z pracovných plôch, náradia, rúk a odevov zamestnancov tiež poukazujú na nedostatočnú dezinfekciu a sanitáciu v prevádzkach," uzavrela Skalická s tým, že najväčší problém pri kontrolách ázijských reštaurácií predstavuje komunikačná bariéra, pretože málo ázijských reštaurácií má určenú zodpovednú osobu, ktorá dostatočne ovláda slovenský jazyk.