|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Nezmenený záujem o hydinové mäso nám potvrdila naša minianketa medzi slovenskými hotelmi a reštauráciami. Nikto z pätnástich oslovených zatiaľ nespozoroval pokles záujmu o hydinu. Sporadické hlasy, ktoré v médiách hovorili až o tridsaťpercentnom poklese predaja hydiny v niektorých obchodoch, sa nám nepodarilo potvrdiť, skôr naopak.
„Pohľady z jednotlivých obchodov môžu zavádzať,“ konštatoval výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Vladimír Baštek s tým, že záujem zo strany spotrebiteľov určite nezoslabol. To potvrdzuje aj skutočnosť, že tak na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch je problém zohnať násadové vajcia, z ktorých sa liahnu brojlerové kurčatá. „Keby bol v súčasnosti na trhu prudký výkyv v znížení spotreby, tak by klesali objednávky od obchodu, cez sieť porážok až po liahne a určite by nebol nedostatok vajec. Nič z toho sa však dnes nedeje,“ vysvetlil V. Baštek.
Ani prípadný výskyt vtáčej chrípky priamo u nás nedáva podľa odborníkov dôvod na zmenu stravovacích zvyklostí. „Vírus sa tepelnou úpravou zlikviduje,“ tvrdí poradca pre potravinárstvo Jozef Kerekréty a dodáva. „Po piatich minútach varu alebo pečenia môžete kuracie mäso bez obáv konzumovať.
Nespoliehajte sa však na mrazenie potravín, pretože ani dlhšie uskladnenie v mraziacom boxe nezničí prípadný vírus v mäse.“ Pri nákupoch teda nezáleží, či budeme kupovať chladenú alebo mrazenú hydinu, ale ako ju tepelne upravíme.
Hydinové mäso patrí na Slovensku k najobľúbenejším pochúťkam. Konzumuje ho prakticky každý. Podľa prieskumu GfK Slovakia, Stravovacie zvyklosti od roku 1998 až po rok 2005 neklesla obľúbenosť hydinového mäsa u nás pod 95 percent. Prieskum ďalej prezrádza, že hydinu u nás konzumuje aspoň raz za týždeň vyše 80 percent a aspoň raz za dva týždne vyše 90 percent populácie. Niekoľkokrát do týždňa si na hydine pochutí takmer 40 percent Slovákov.
Martin Augustín