Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

24. októbra 2005

Hydiny sa nebojíme



Hydina Slovákom zatiaľ chutí



Zdieľať
Slovenskí spotrebitelia nezmenili svoje stravovacie návyky ani po vstupe vtáčej chrípky do Európy. Ich správanie určite ovplyvnila aj skutočnosť, že vírus sa stále nedostal na Slovensko. „Naši hostia zatiaľ nepodľahli žiadnej panike a hydinu si objednávajú rovnako ako predtým,“ konštatoval šéfkuchár Štefan Kiš z Hotela Bankov v Košiciach a dodal. „Keby sa však potvrdil výskyt na Slovensku alebo v susedných krajinách, tak sa chute štamgastov možno predsa dočasne zmenia.“
Nezmenený záujem o hydinové mäso nám potvrdila naša minianketa medzi slovenskými hotelmi a reštauráciami. Nikto z pätnástich oslovených zatiaľ  nespozoroval pokles záujmu o hydinu. Sporadické hlasy, ktoré v médiách hovorili až o tridsaťpercentnom poklese predaja hydiny v niektorých obchodoch, sa nám nepodarilo potvrdiť, skôr naopak.
„Pohľady z jednotlivých obchodov môžu zavádzať,“ konštatoval výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Vladimír Baštek s tým, že záujem zo strany spotrebiteľov určite nezoslabol. To potvrdzuje aj skutočnosť, že tak na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch  je problém zohnať násadové vajcia, z ktorých sa liahnu brojlerové kurčatá. „Keby bol v súčasnosti na trhu prudký výkyv v znížení spotreby, tak by klesali objednávky od obchodu, cez sieť porážok až po liahne a určite by nebol nedostatok vajec. Nič z toho sa však dnes nedeje,“ vysvetlil V. Baštek.
Ani prípadný výskyt vtáčej chrípky priamo u nás nedáva podľa odborníkov dôvod na zmenu stravovacích zvyklostí. „Vírus sa tepelnou úpravou zlikviduje,“ tvrdí poradca pre potravinárstvo Jozef Kerekréty a dodáva. „Po piatich minútach varu alebo pečenia môžete kuracie mäso bez obáv konzumovať.
Nespoliehajte sa však na mrazenie potravín, pretože ani dlhšie uskladnenie v mraziacom boxe nezničí prípadný vírus v mäse.“ Pri nákupoch teda nezáleží, či budeme kupovať chladenú alebo mrazenú hydinu, ale ako ju tepelne upravíme.

Hydinové mäso patrí na Slovensku k najobľúbenejším pochúťkam. Konzumuje ho prakticky každý. Podľa prieskumu GfK Slovakia, Stravovacie zvyklosti od roku 1998 až po rok 2005 neklesla obľúbenosť hydinového mäsa  u nás pod 95 percent. Prieskum ďalej prezrádza, že hydinu u nás konzumuje aspoň raz za týždeň vyše 80 percent a aspoň raz za dva týždne vyše 90 percent populácie. Niekoľkokrát do týždňa si na hydine pochutí takmer 40 percent Slovákov.
 
Martin Augustín


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Zaplatila Markíza za Mečiara?
<< predchádzajúci článok
Clinton sa spojil so Špongiovým Bobom